Sjöar i skogen som ser ut som jordens kontinenter

Hållbara glimtar från vår verksamhet

Det kan lätt kännas dystert när man skrollar igenom nyhetsrubrikerna jorden runt: klimatlarm om att 2023 är varmaste året någonsin, höga energipriser, översvämningar, bränder och kraftiga stormar. Det är lätt att känna sig lite nedstämd och jag vill därför, med utgångspunkt från våra kunder och uppdrag, bidra med några observationer av hur en hel del ändå går åt rätt håll.

Miljömedvetenhet i startgroparna på 90-talet

Vi har drivit vårt företag i mer än 30 år och redan när vi startade började miljöfrågan ge avtryck i det vi gjorde. Då handlade det för vår del mycket om vår bokproduktion, att välja miljövänligare papper till tryck, att vi hade ett grovt återvunnet papper på de böcker vi gav ut och att lämna emballage, papper och tidningar till återvinningen. Det kom också mer miljövänliga, vattenbaserade tryckfärger. Det var en början, men idag rymmer begreppet hållbarhet så mycket mer.

Hållbara,glimtar,verksamhet,hållbarhet,solpaneler,teknik,bilar,solarcar,joystick,gruva,sustinability

Återvunnet papper var en stor grej på 90-talet.

2000 lämnade vi vårt första anbud till Gotlands Kommun och där skulle det vara med en liten ”miljödeklaration”, vilket kändes bra, men också lite fånigt, eftersom vi är bara två personer som inte gör så stort avtryck. Samtidigt tror jag att alla företag som behövde fylla i sådana miljödeklarationer och liknande, blev mer uppmärksamma på att deras avtryck på miljön påverkade möjligheten till att driva affärer. Det går framåt.

FN:s Globala mål når ut till företagen

De senaste åren har företagens ansträngningar för att bli mer hållbara blivit mer påtagliga. Ett tecken på det är den företagardag som varje höst arrangeras av Tillväxt Gotland. Där har scenen sedan 2019 prytts av FN:s Globala Mål i form av en färgglad kub för varje mål och företagen har pratat just om hur det gotländska näringslivet kan jobba med dessa mål.

Hållbara,glimtar,verksamhet,hållbarhet,solpaneler,teknik,bilar,solarcar,joystick,gruva,sustinability

FN:s Globala mål inspirerar många företag.

Allt fler företag ansluter sig till hållbarhetsmålen som omfattar både ekologiska, ekonomiska och sociala mål. Det går framåt.

Planer på hållbart bostadsområde

I början av sommaren blev jag involverad i projektet Brissundskvarnen som handlar om att bygga ett hållbart bostadsområde norr om Visby. Bakom projektet står bland annat Pigge Werkelin, som har lång erfarenhet av att driva byggprojekt på Gotland.

Tänk att få bo i ett hållbart bostadsområde med skogen nära!

Tänk att få bo i ett hållbart bostadsområde med skogen nära!

Möjligheterna som ryms inom dessa planer är fantastiska, jag blir glad i hjärtat av att se hur bra de tänkt, men det tråkiga är att vi har en så lång bygglovskö på Gotland att det är svårt att få projektet att röra sig framåt. Men oavsett hur det går för just det här projektet, har hållbarhet blivit en viktig faktor att räkna in när man planerar för nya bostäder och andra byggnader. Det går framåt.

Hållbarhetskrav på en joystick

Andra positiva tecken syns i företaget Caldaros verksamhet som utgår från deras huvudkontor på Kungsholmen i Stockholm. De designar och tillverkar industriella joysticks och pedaler av premiumkvalitet som används i maskiner för till exempel gruvdrift, skogsbruk, entreprenadarbete, byggnadsarbete med flera branscher. De anslöt sig till FN:s Globala mål 2019.

Hållbara,glimtar,verksamhet,hållbarhet,solpaneler,teknik,bilar,solarcar,joystick,gruva,sustinability

Allt fler gruvmaskiner som går på el används i gruvorna.

Min gissning är att många tänker på gruvbranschen som smutsig och miljöförstörande, men det är inte hela sanningen. I alla fall vad det gäller de som tillverkar gruvmaskiner så ligger de långt fram vad gäller att ställa om till hållbarhet och att kräva att deras leverantörer också satsar på hållbarhet. Många av dem ansluter sig till certifieringssystemet EcoVadis, vilket i sin tur sätter press på deras underleverantörer att också ansluta sig.

Claudio Talamo, VD för Caldaro, säger att: ”Förut var det något extra med miljö och hållbarhet, idag är det nödvändigt att man har koll på hållbarhetsfrågorna om man vill vara med och konkurrera i vår bransch.” Det går framåt.

Snabb teknikutveckling i bilbranschen

En person som var tidigt ute med att satsa på en hållbarhetsprofil var Alec Arho Havrén som grundat och designat den 7,3 kilometer långa racing- och testbanan Gotland Ring, i ett kalkbrott vid Kappelshamnsviken. Kanske uppfattades hållbarhetsprofilen som en överoptimistisk ansats när banan byggdes 2003, en utopi, för han var mycket tidigt ute med sina idéer? Jag har följt utvecklingen med intresse och nyfikenhet.

En Formula E-bil och vindkraftverk på Gotland Ring.

En Formula E-bil med Alec Arho Havrén vid ratten och vindkraftverk på Gotland Ring.

Idag, 2023, är banan en internationell förebild för hållbara racingbanor, så när BBC:s TopGear sökte efter en lämplig plats att spela in deras Speed Week med hållbarhetstema, gick den hedersamma frågan till just Gotland Ring. TopGear tillbringade flera dagar på banan. Under helgen 2–3 september 2023 bjöds också allmänheten in och då flockades allehanda elfordon och fordon med andra fossilfria bränslen på banan.

I det karga, öppna stenlandskapet svingar ståtliga vindkraftverk sina susande rotorblad, moderna och extremt snabba laddstolpar finns på plats och planen är att dessutom anlägga en solcellspark. Det går framåt.

Lyss till skogens ljuva sus

Jag träffade motorcykel-virtousen Berra Marcusson 2004. Då körde han enduromotorcykel i Dakar-rallyt och hade börjat erbjuda turer på enduromotorcykel på Gotland och runt om i världen.

Kryssningsturister som är ute på tur med el-mountainbikes.

Kryssningsturister som är ute på tur med el-mountainbikes.

Idag har han i sitt företag MCraft bytt till el-motorcyklar och e-mountainbikes! Nu förflyttar sig hans grupper nästan ljudlöst på Gotlands slingrande vägar och stigar. Naturupplevelse deluxe utan utsläpp. Det går framåt.

Smartare sätt att förflytta sig

De flesta förstår att det inte är snällt mot klimatet att förflytta sig i varsin bil och det finns alla möjliga alternativ, särskilt i större städer. Buss, taxi (och liknande tjänster som Uber), tåg, dela bil, el-cykel, moped, lådcykel, hyrbil, bilpool med flera. Men hur ska man enkelt organisera sina dagliga transporter bland alla dessa möjligheter?

Med EC2B Mobilitys app blir det smidigt att ta sig fram även utan egen bil.

Med EC2B Mobilitys app blir det smidigt att ta sig fram även utan egen bil.

2017 startade EC2B Mobility i Lund med ambitionen att underlätta bokningen av olika transportmöjligheter, eller ”mobilitetstjänster”, med en app och kunna erbjuda detta till bostadsrättsföreningar i städer som annars behöver använda stora, dyra markytor till parkering. Vi gjorde då deras hemsida. När vi träffade dem på Almedalsveckan i somras var de mycket glada, för nu äntligen hade efterfrågan på deras tjänst ökat markant! Det går framåt.

Kommer vi att ha solpaneler på framtida elbilar?

Runt om på flera universitet i världen finns grupper som bygger soldrivna bilar för att ställa upp i Solar Car-tävlingar. Eftersom Caldaro sponsrar en sådan grupp, Calgary Solar Car Team i Kanada, har jag gjort en intervju med två av de studenter som jobbar med projektet. Det är som en resa in i framtiden att prata med dem.

En del av teamet som bygger solenergi-drivna bilar på universitetet i Calgary.

En del av teamet som bygger solenergi-drivna bilar på universitetet i Calgary.

Det de bygger är ju en extrem bil som ska fungera just i tävlingar, men det extrema utmanar teknik och design och kommer längre fram att ge avtryck i bilindustrin när dessa studenter börjar jobba. Det är dock inte troligt att vi i framtiden kommer att köra bilar som drivs enbart av energi från de egna solpanelerna, men kanske kommer det om några år att vara vanligt att elbilar har solpaneler på taket som komplement?

Avståndet mellan oljeindustrin i provinsen Alberta och de här studenterna kan knappast vara större, men samtidigt menar de att också oljeindustrin ställer om. Det går framåt.

Det går framåt, det tar bara lite tid!

Med dessa exempel från våra kunder och uppdrag vill jag sprida i alla fall en gnutta hopp och optimism om att det trots alla dystra rubriker, ändå pågår en massa bra arbete för hållbarhet i väldigt många företag. Det är inte så att alla gått i mål, men det viktiga är att många är på rätt väg.

Jag är stolt över att ha förmånen att få jobba med företag som satsar extra på hållbarhet, det gör att vårt arbete känns än mer meningsfullt. Ofta känner jag att det är alla bra företag som drar lasset, medan politik och regelverk bromsar. Men kraften framåt, mot en omställning till ett mer klimatanpassat samhälle pågår hela tiden. Be oss gärna om hjälp att kommunicera ert hållbarhetsarbete!

Det händer grejor, men vi väntar ännu på att alla ansträngningar ska accelerera och ackumuleras till en kraft som på allvar förmår att vända den pågående klimatkatastrofen. För våra barn och barnbarns skull. Det måste gå framåt!

Vi vill se en framtid på jorden för våra barnbarn!

Vi vill se en framtid på jorden för våra barnbarn!

PS Fyll gärna på med Faktabaserade optimistiska nyheter från Warp News! Det är bra för humöret. (Nej, dem jobbar vi inte med, jag tycker bara att de är bra)

Dela med dina vänner