Just be nice

Att vara snäll ger bra ringar på vattnet

För ett antal år sedan så fanns det de som fnyste inför ordet ”snäll”. De satte likhetstecken mellan snäll, dum och menlös. Att man var en person som inte vågade säga ifrån utan lät andra styra en. Idag, när vi ser så mycket hat och påhopp i bland annat sociala medier, så tror jag (hoppas) att ordet ”snäll” har fått revansch.

För det är viktigt att vara snäll. Det är början på en bra formel som jag har hittat på: snäll + trygg = kul + snygg. Läs vidare så ska jag förklara!

Snäll trygg kul snygg

Du är snäll i relation till någon annan

Om man ska vara snäll mot någon på riktigt, så måste man bry sig om den personen, lyssna på den och försöka förstå den personens situation.

Det kan vara i relationer i din familj, relationen läkare–patient, uppdragsgivare–kund, ja helt enkelt alla slags relationer.

Det blir snäppet bättre om båda parter är snälla. ”Jaha”, tänker du, ”klart att de flesta är civiliserade och väluppfostrade, är det så himla märkvärdigt?” Ja, det blir märkvärdigt så snart man träffar någon som inte är snäll i en relation. Då förstår man hur bra det är med alla de som är snälla och att snällhet inte är självklart för alla.

En del ser ett möte mer som en tävling eller som ett tillfälle då de kan få hålla en lektion (oavsett om den de möter redan kan allt som de mässar om). Andra kanske ser det som sin uppgift att bara leta fel. De vill hävda sig och vinna statuspoäng gentemot de som de möter.

Det finns också de som med sin attityd visar att den person de möter inte är viktig genom att exempelvis lyssna slarvigt, avbryta samtalet för att svara när telefonen ringer eller skicka ett sms.

Du har säkert egna exempel på möten med personer som inte beter sig snällt.

Snällhet skapar trygghet

Den som är snäll skapar det bästa av utgångslägen för möten, nämligen att den man möter känner sig trygg.

We welcome

Då hamnar vi i nästa associationsfälla: ofta betraktas trygg som tråkig, men är det verkligen samma sak? Nej, om du frågar mig. Om personen du möter ger en känsla av att verkligen vilja se och förstå dig så som du är så kommer du att må bra. Det finns inget som är tråkigt med det, tvärtom!

Att känna sig trygg är en förutsättning som leder vidare till bra saker.

Den som är trygg har kul på riktigt

Vad händer när man känner sig trygg? Jo man slappnar av. Att vara avslappnad är alldeles utmärkt för den som vill släppa lös sin kreativitet och lösa problem. Är man trygg kan man tala fritt och dela med sig av idéer som kan leda vidare till problemlösningen.

snäll,trygg,kul,ringar,vattnet,affärer,relationer,företag

När vi inte känner oss trygga går vi i försvar, intar låsta positioner och kanske känner vi oss både förnärmade och irriterade på den person som hotar vår trygghet.

När man har kul känner man sig snygg!

Okej, jag erkänner direkt att ordet ”snygg” inte är optimalt, men det rimmar på ”trygg”, så att formeln blir lättare att komma ihåg.

Snygg

Tänk på ordet ”snygg” som att känna sig som den bästa versionen av sig själv, att man är både stolt och glad med hög självkänsla. Om man befinner sig i en kul och avspänd kreativ problemlösning och det går framåt, då känner man sig ”snyggare”, eller hur? Man är nöjd med sig själv och sin insats.

Men måste jag vara gullig och sockersöt hela tiden?

Do I have to be cute?

Nej, inte alls. Att vara gullig och sockersöt är inte en formel för att vara äkta snäll. Att vara snäll på riktigt känns inte påklistrat och sliskigt. Ibland är snäll att på allvar ta tag i problem som måste lösas. Då är man snäll med sitt engagemang, att man verkligen bryr sig om den man möter.

Det finns en del i affärsvärlden som slingrar sig fram med presenter och komplimanger utan att någonsin bli betraktade som äkta snälla. Det finns andra som i ”ren godhet” delar ut råd och problemlösningar utan att den det berör har fått bidra med sin syn, varför den levererade problemlösningen kan kännas som en förolämpning.

Allvarligt talat, ibland måste man röra om i grytan…

Ja så klart. Ska man lösa problem är det ett viktigt verktyg att röra om i grytan. MEN man kan inte hoppa över ”snäll” och ”trygg” om man vill ha bra resultat när man rör om i grytan så att säga. Inleder man med att röra om i grytan direkt, så kommer den man möter att dra öronen åt sig, stänga till och inte alls vilja delta i någon kreativ process.

Känner sig den du möter däremot trygg, då vet personen att du uppriktigt vill deras bästa och då blir det kul att röra om i grytan tillsammans. Då kan ni uträtta storverk tillsammans!

Tillsammans

Dela med dina vänner