solen-strålar

Vi går mot bättre tider

Det är inte klokt vad vi fått vara med om! Pandemi, Rysslands krig mot Ukraina, Israel och Hamas‚ skenande energipriser, lågkonjunktur, prishöjningar på allt utom bostäder som istället haft sjunkande priser. Företag som går i konkurs eller avskedar en massa personal. Trögt att göra affärer.

Man kan bli både trött och lite ledsen i ögat, men jag tänker också att vi nog varit lite naiva där vi gått runt och trott att vi hade koll på läget ända till mars 2020 när allt kastades runt på grund av ett litet virus. I februari 2022 skrev jag ett optimistiskt blogginlägg ”Är det över nu?”, men sedan dess har jag blivit lite mer luttrad.

bättre,tider,lågkonjunktur,sju,svåra,år,utmaningar

Sju svåra år?

Jag har en tid sagt att det kanske finns någon sanning i det där med ”sju svåra år” som det står om i Bibeln. Att det kanske tar ungefär sju år för ett samhälle, land eller hela världen att återhämta sig efter en kraftig motgång?

Nu säger Konjunkturinstitutet att konjunkturen når lägsta botten i år men att det dröjer till 2026 innan lågkonjunkturen är över.  Det stämmer ju ganska bra med sjuårs-tänket, fast om det är sju år som ändå gäller, är läget inte normaliserat förrän 2027. (Vad nu normalt läge är?)

Jag skulle vilja ge medalj till alla företagare som tagit sig igenom stålbadet så här långt. En del har fått stänga till, andra har fått friställa personal, många har minskat takten på sin verksamhet. Men det är också många privatpersoner som är värda varsin medalj.

Företagare är också privatpersoner. Man kanske klarade sig under pandemin med ett nödrop, sen kom galopperande elpriser, därefter kom räntehöjningar och prishöjningar och även om många klarat att ducka de första slagen, så blir det svårt när det hela tiden kommer nya slag. Till sist har man tagit av alla marginaler.

Vad kan vi lära oss av dessa utmaningar?

  • Uthållighet, både mental och ekonomisk uthållighet är nödvändigt för att ta sig igenom dåliga tider.
  • Vårda optimismen, det som får alla att gå framåt är hoppet om att det ska bli bättre.
  • Lyfta blicken och se sammanhanget, vi är alla kuggar i en väldigt stor maskin, om den maskinen börjar konstra och sakta farten, så påverkar det till sist alla. Utan att man har gjort något fel eller att man inte försökt tillräckligt.
  • Minska kostnader, jag tror att det är ovanligt många som på olika sätt förändrat sina liv lite grand för att minska kostnader, både som företagare och privat. Flyttat till mer prisvärt boende, sålt en bil, börjat tänka på mer på att minska energiförbrukningen med mera.
  • Välja typ av möten efter faktiskt behov. Digitala möten är det nya normala, möten där man samlas på fysisk plats är något extra. Vips har vi sparat tid och minskat utsläpp då vi slipper transportera oss.

Här kommer som avslutning lite uppiggande musik med Ulf Lundell, Bättre tider, från 1982.

Dela med dina vänner