Jag, Åsa vid havet

Tiden har hunnit ikapp oss

2020–21 är en tid då väldigt många fått prova på att jobba hemifrån pga en pandemi som i skrivande stund ännu härjar i världen. Vi på Stenstrominfo har haft kontoret hemma sedan 1992 först i Växjö sen i Kappelshamn, med en kort period på några år då vi också hade ett kontor i Visby. Under den här perioden blev vårt vanliga sätt att jobba det nya normala.

Digitala möten gör att avståndets betydelse minskar

Det är intressant att se vad som sker när så många andra byter till vårt perspektiv. En grej är att även om vi har varit positiva till att genomföra möten digitalt i flera år, så har andra inte varit bekväma med det. Artigheten har krävt att man skulle ses på en fysisk plats. Men under den här perioden har detta förskjutits så att det nu blivit artigt att föreslå ett digitalt möte.

Digitala möten

I uppdrag då vi jobbat med uppdragsgivare i Gävle eller Stockholm har vi med vår digitala medverkan på möten inte varit de avvikande, eftersom alla har medverkat via Teams eller Zoom och de flesta har varit hemma, precis som vi. Därmed har vi inte varit ett extra krångel och inte heller har det funnits någon förväntan på att vi ska åka över till fastlandet för ett fysiskt möte.

Jag noterar också att ju större geografiska avstånd det är i samarbetet, desto mindre betydelse har det exakt var du befinner dig. Om min samarbetspartner är i Oregon i USA spelar det mycket liten roll om jag har kontor i Visby eller hemma i Kappelshamn.

Från staden till landet

Sen har ju pandemin också gjort tydliga avtryck i hur folk flyttar. Nu går flyttlassen från storstäderna ut till mindre orter och till och med landsbygd. Vad som behövs då är bostäder med bra utrymmen för arbete, bredband och trivsamma omgivningar. Precis så tänkte vi när vi köpte vårt hus i Kappelshamn, förutom att det år 2021 inte var aktuellt att förvänta sig bredband. Men sedan 2016 har vi bredband här ute.

Kombinera jobb med barn

Idén om att alla måste jobba i kontorshus i stora staden har gått i bitar. Jag har läst om föräldrar som kombinerat jobba hemma med att ha små barn och som tycker det blivit enklare att få ihop familjelivet. När vår dotter var liten var det mycket enkelt att kombinera jobb med att ta hand om henne om hon var sjuk eller om det var lov.

Mindre stress

Alla som jobbar hemma slipper lägga tid på att förflytta sig mellan hem och arbetsplats, ett stressmoment går bort. Sen tillkommer förstås det tråkiga med att man missar den social gemenskapen, att fika ihop med arbetskompisar eller gå på lunch ihop. Fast en del gör ju som vi: jobbar hemma tillsammans med sin partner.

Roligt att vara två

Eftersom vi är egna företagare är vi dessutom våra egna chefer och kan bestämma fritt över när vi vill jobba eller vara lediga. Har vi jobbat hårt en period och kanske jobbat på helgen, kan vi enkelt ge oss själva ledigt en tisdag eller när som helst.

För oss har det här blivit en livsstil som vi ogärna byter bort. Vi tycker det är kul att se att så många fått prova på hur det är att jobba hemma nu. Det har pratats så mycket om stress och hur folk bränner ut sig i decennier. Genom att ha arbetsplatsen hemma ökar dina chanser att få kontroll över dina dagar och minska stressen.

Tre tips:
  1. Använd hushållssysslor som ett bra sätt att ta lite paus och röra på kroppen – men låt aldrig hushållssysslor ta kommando över din arbetsdag. Jobbet går först.
  2. Utnyttja möjligheten att ta en tupplur på arbetstid! Om du sovit illa eller känner dig lite sjuk så att du känner dig trött gör du inte bra ifrån dig. Ta en powernap på max 20-30 minuter, gärna med hjälp av en app. OBS! Viktigt att inte sova längre för då går du ner i för djup sömn.
  3. Jobbar du hemma tillsammans med din partner? Åk iväg på en lunchdejt! Antingen till en restaurang eller så gör ni en picknick ut i naturen.

Ta en powernap!

Dela med dina vänner