Worldmap Stenstrominfo

Sommarjobbar

Vad är det de sysslar med i det där lilla huset i Kappelshamn på Gotland? De är visst någon slags konsulter som sitter där i huset och jobbar med något mysko eller om det är något med internet? Ja vad tänker andra om oss? Vår arbetsplats är inte så som man föreställer sig att en arbetsplats ska se ut och jag tror inte heller att våra uppdrag är riktigt vad andra förväntar sig. Du kanske är en av dem som ändå tycker att vi verkar ha det rätt så bra, men som är nyfiken, kanske rent av därför att du funderar på att flytta till Gotland och kanske till och med driva ett eget företag här?

Den här arbetsveckan har vi jobbat mest med Caldaro på Kungsholmen. De tillverkar joysticks och pedaler med premiumkänsla som finns i stora maskiner över hela världen. Det innebär att vi från vår utpost i Kappelshamn, precis mitt i världen, har haft kontakt med personer i Stockholm i Sverige, London i England, Palmse i Estland, Hudson i Wisconsin USA och Portland i Oregon USA. Jag intervjuar och skriver, har kontakt med en internationell tidning och ett företag som tillverkar skogsmaskiner. Roine tar fram expo-material till en mässa i Las Vegas. Kolla på kartan längst upp! Jag gillar den känslan av att vara i kontakt med personer runt om i världen.

En förutsättning för att vi ska kunna jobba så här är förstås internet, fiberkabel och bredband. Det är på riktigt nu, det här vi försökte föreställa oss för 20–25 år sedan. Sen var det ju drömmen om att flytta till Gotland som vi kunde realisera år 2000. I den drömmen fanns idén om att leva ett gott liv på vår favoritö. Under pandemin har allt fler provat på att jobba hemifrån eller från sina fritidshus. Både att arbeta och idén om en arbetsplats har kastats om. Det här skrev jag om i mitt förra blogginlägg ”Tiden har hunnit ikapp oss”.

Juni har varit en skön månad och flera gånger har vi avbrutit jobbet på eftermiddagen för att åka till stranden, eller väntat till kvällen för att åka och ta ett dopp. Vid ett tillfälle tog jag två jobbsamtal på vägen till ett badställe och kontrasten mellan mig som åkte på en mysig väg genom skogen och de andra två som befann sig någonstans på kontor i Stockholm kändes nästan absurd. Vi har det löjligt bra här.

Åsa badar

Jag säger ibland att jag ”sommarjobbar” nu. Det betyder att jag förvisso jobbar men lite mindre än vanligt så att det finns mer plats för utflykter och bad. De allra varmaste dagarna – vi har ju haft det ovanligt varmt i juni – blir hjärnan tröttare. Går det så undviker jag att jobba när det är som varmast, men tack vare att jag bland annat jobbar mycket med Malcolm Manness i Portland så passar det sen bra att jobba någon timme på kvällen, då det stämmer tidsmässigt för båda att vara i kontakt med varandra. Vi är våra egna chefer Roine och jag, och kan disponera vår tid som vi vill. Roine brukar cykla bort till den nya Lawn Bowl-banan för lite avkoppling oavsett kontorstid eller inte.

gotland,världen,sommarjobbar,sommar

Eftersom vi jobbar med olika uppdrag, kan somrarna skifta väldigt. Vissa somrar kan vi ta helt ledigt, den här sommaren behöver vi hålla koll på en egen tidningsproduktion, artiklar och annonser till en annan tidning och så kommer jag att vara tillgänglig för Region Gotland under två veckor.

Nu ska vi snart till bykrogen för lite After Work.

Skulle du vilja leva och arbeta så här? Vilket blir ditt första steg?

Dela med dina vänner