Vår nya elbil

Dagen E som i Elbil

Vi har pratat om det i flera år, att vår nästa bil borde bli en el-bil, men så har det inte riktigt varit läge. Priset har varit för högt och räckvidden för kort. Men nu i sommar blev läget rätt och vi bestämde oss för att köpa en Volkswagen ID.4. Idag har vi hämtat vår elbil.

Den här sommaren har vi sett många rapporter om extremväder: värmevågor i västra Nordamerika, översvämningar i Centraleuropa och sen alla dessa bränder i Turkiet, Grekland, Italien och Kalifornien. 17 miljarder ton is smälte på Grönland på bara två dagar och där har man just bestämt att sluta att borra efter gas och olja.

I och med att FN:s klimatpanel släppt sin IPCC-rapport, hamnade klimatet ännu mer i fokus. De konstaterar att uppvärmningen når 1,5 grader redan inom 20 år. 50 sårbara stater larmar om att de riskerar att utrotas på grund av klimatförändringarna!

Det är en skrämmande bild som målas upp och som enskild människa kan man inte rädda världen, men var och en kan göra något, till exempel minska sitt utsläpp av koldioxid.

Ett högtidligt bilköp

Vår motivation till att köpa vår första elbil har stärkts av allt detta. Det känns som att 2021 är året då världen måste ställa om på riktigt och just då, den tionde augusti, har vi alltså hämtat vår elbil, en Volkswagen ID.4. Det här bilköpet är inte som något annat av våra bilköp, den här gången är det en stark symbolhandling och en milstolpe i våra liv. När det är dags för nästa bil att bytas ut är det givet att också den ersätts av en elbil.

Vi är inte alls först på bollen, vi har bekanta som kört elbil i kanske tio år, eller som kör hybrider. Vi har känt oss som eftersläntrare, men äntligen är det vår tur att kunna färdas med bil som inte drivs av fossila bränslen. Vilken befrielse! Det känns härligt och lite högtidligt. Känslan påminner om när vi köpte vår första Mac-dator 1989, fast den var lite mindre och lite billigare, men början på något nytt!

En elektrisk bil är också mer som en dator och vi gillar ju datorer! Därför känns det spännande att få upptäcka och lära oss hur allt fungerar.

Vår premiärtur med vår splitter nya ID.4 gick till Roma Kungsgård och sen hem till Kappelshamn. Lite som att åka en rymdbil som tänker en massa själv, för ja, den läser av skyltar och kurvor och anpassar farten. Från och med nu kommer bensindrivna bilar att kännas ytterligt gammalmodiga.

Idag tog vi steget in i framtiden.

Dela med dina vänner