AI-bild. En version av Åsa och Roine?

AI, AI, AI, AAAAI, jag är bra, du är bra…

Jag testade att be en AI-assistent att skriva ett blogginlägg om vårt företag, jag gav lite anvisningar (det där de kallar ”prompt”) och lät assistenten jobba. Jo, texten var väl ganska bra och gav en inblick i hur det kan låta om någon annan skriver om oss, men var det på riktigt bra och kändes det som ”Åsa och Roine”?

Nej, det kändes lite som att en skryt-van amerikan ställde upp oss på en piedestal och skröt om oss så att våra kinder blev blossande röda. Jamen, det kan väl vara lite bra, tänkte jag först. Jag känner ofta att vi kanske är för blygsamma. Men även om jag försökte redigera texten, så fattades vår själ. Så nu skriver jag ett eget inlägg.

AI-stressen

Jag testade ChatGPT förra året, 2023. Försökte hitta lämpliga användningsområden, men landade i att ja, ChatGPT fungerar bra som idéspruta och är flink med att skapa allt som kan skrivas som punktlistor, men den var dock inte så bra på att svara på frågor och texterna den skrev var väldigt ytliga och saknade substans.

Sen lade jag mina försök på hyllan, men i år, 2024, har AI-stressen ökat. Budskapet är ungefär ”AI, annars dör ditt företag”. Vilket inte känns så muntert i ett läge då vi redan har lågkonjunktur med både företagskonkurser och friställning av personal bland de dagliga rubrikerna eller inläggen på LinkedIn. Kommunikationsbranschen finns med bland de drabbade. Sociala Medier är en faktor som bidragit till att gamla sanningar kastats om.

AI-genererad bild av Åsa och Roine

Känns detta som Åsa och Roine?

Nu kommer nästa omstörtande förändring med AI. Själv har jag snart gått två kurser, lyssnat på ett webbinarium, kollat på YouTube och läst en bok i ämnet. Allt inom loppet av mindre än en månad. ChatGPT4 är mer utvecklad än föregångaren jag testade förra året och därmed kan jag ge bättre och mer tidsbesparande instruktioner. Den skriver också klart bättre texter och ger riktigt skarpa svar på frågor (fast man kan fortfarande inte lita på att den talar sanning). Med andra AI-verktyg kan man skapa hemsidor eller logotyper, få hjälp att göra annonser och skapa bilder.

Hissa eller dissa?

Lika mycket som jag känner nyfikenhet och vill testa, suger det till i magen: kommer våra tjänster att efterfrågas i framtiden, eller kommer vår målgrupp att istället välja någon fiffig AI-tjänst?

Det känns som att jag just nu befinner mig i en process där jag försöker få konceptet med AI att landa och kännas bekvämt. Jag är ännu inte där.

Ena dagen känner jag mig djupt skeptisk till att så många verkar förtjusta i ChatGPT – tycker de verkligen att texterna duger? Nästa dag går jag som på lyckomoln när jag hittat mina egna sätt att använda ChatGPT och faktiskt känt att jag dragit nytta av det – som att ha tillgång till en massa extra konsulter. Men tredje dagen… ja, då är jag tillbaka i tvivlet – behöver jag verkligen allt detta som ChatGPT producerar som en alltför tjänstvillig gläfsande hund. Lite som när man skickar ut en fråga till någon, förväntar sig ett svar på tre rader och får en uppsats tillbaka. Varje gång! (Ja, man kan så klart ange hur långt svaret ska vara, men det är inte alltid jag tänker på att det ens är möjligt att skriva så långa svar på enkla frågor)

Den egna AI-processen

Det här påminner om processen när jag löser kreativa problem åt våra kunder, det brukar vara en fas då jag kan känna starkt obehag och så plötsligt en dag faller alla bitar på plats och det blir helt lugnt i magen. Men den här gången gäller det vårt lilla företags framtid och hur vi kommer att påverkas av en massa faktorer som befinner sig i ett relativt tidigt utvecklingsstadium.

Någon som minns hur det var när datorerna kom och man var helt uppslukad av hur mycket olika program det fanns till allt möjligt? Åh, man kunde ju göra vad som helst med en dator!

Eller när Apples iPhone vände upp och ner på idén om vad man kunde göra med en mobil och man blev helt uppslukad av ett till synes oändligt utbud med appar. Åh, man kunde ju göra vad som helst med sin iPhone!

Nu är det AI och det är som att gå in i en godisbutik fylld med fantastiska möjligheter. Åh, man kan ju göra vad som helst med AI.

Fast i inget av dessa tre fall kan man det. För det första finns det alltid en massa oanvändbart skräp i utbudet av program, appar och AI-verktyg. Så en hel del tid kommer att slösas bort på att testa och avfärda alla AI-verktyg och sätt att använda AI som helt enkelt inte fungerar så som jag förväntar mig.

För det andra gäller ännu ”skit in, skit ut”, man behöver fortfarande kunskap inom sitt yrkesområde och man behöver fortfarande visa omsorg för kunden.

Det krävs en initial insats i tid

Tanken är att AI ska spara tid, men även om det bara tar en minut att ställa en fråga och få en fantastiskt användbar punktlista som svar, så tar det tid att komma på rätt fråga och att testa sig fram till hur man skriver en bra prompt eller att utforska vilken typ av uppgifter som AI kan lösa åt en.

Själv har jag ägnat onödigt mycket tid på att få en bildskapande AI-app att fungera, med de mest löjliga resultat. Jag ska lära mig mer om bildskapande om ett par dagar, så förhoppningsvis kommer jag att lyckas bättre sen.

AI-genererad bild av Åsa och Roine

Känns detta som Åsa och Roine?

Så, bara för att det i teorin går att utföra en massa saker med AI-verktyg, är det inte säkert att resultatet blir något man kan ha nytta av. Det är inte ens säkert att det går så mycket snabbare. I förrförra veckan kom jag på att jag borde skriva en artikel om ett visst ämne för en kund. Det här är en kund jag känner till utan och innan efter flera års samarbete. Det tog mig tjugo minuter att skriva artikeln på 300 ord.

Om jag hade bett ChatGPT att göra detta vet jag inte ens hur jag skulle ha skrivit prompten. ChatGPT måste ha information för att kunna skriva, precis som jag. Men i det här fallet fiskade jag upp information från alla möjliga ställen i minnet medan jag skrev. Det fanns ingen liknande information på deras hemsida eller någon annanstans. Så nej, just den här artikeln hade inte ChatGPT kunnat skriva åt mig. Jo, om jag först hade lagt tid på att instruera ChatGPT och ge den här informationen, fast då var det ju smidigare att bara skriva allt själv.

Vad ska man ha det till?

Är då ChatGPT helt oanvändbart för oss? Nej, det går att använda till flera saker. För min del handlar det om att kunna få en tredje, utomstående parts syn på eller åsikt i olika frågor. Då blir det som att äntligen kunna fråga ”någon” utanför verksamheten. Alltså, redan innan AI hände det ju att jag frågade någon utomstående till råds ibland, men med ChatGPT har detta förenklats.

Viktigt är dock att inte se ChatGPT som ett perfekt facit, utan precis som när man frågar vem som helst, kan kvaliteten i svaret variera. Svaret blir något man tar i beaktande, men man fortsätter att tänka själv.

Hur du som läser det här kommer att kunna ha nytta av AI vet inte jag, det är något du själv behöver komma fram till genom att testa.

Vad händer med vårt företag?

Hur kommer det då att gå för vårt företag, kommer våra kunder att byta ut oss mot AI-verktyg? Nja. De företag som redan idag gillar att klara allt själva och fixar sina egna hemsidor och gör sina egna utformningar av exempelvis annonser, de kommer nog att fortsätta att göra det och då kanske ta klivet över till att lösa det med AI. Men det kommer fortfarande att kräva en insats i tid och har man inte den kunskap som behövs, blir resultatet därefter. De företagen är inte våra kunder ens idag.

Den typen av företag som är våra kunder idag, är de som har höga kvalitetskrav och helt enkelt inte har tid att lösa allt själva, oavsett om det sker med AI-verktyg eller inte. De uppskattar att få hjälp av en utomstående, de vill inte göra allt själva.

Då ser jag det som vår uppgift att hjälpa dem på bästa sätt och ibland kommer det att innebära att vi tar hjälp av AI. Precis som vi redan innan tagit hjälp av diverse smarta verktyg som ger oss fördelar.

AI-genererad bild av Åsa och Roine

Känns detta som Åsa och Roine?

I boken ”I love AI” skriver Arash Gilan så fint att Kreativitet, Kärlek och Känsla är mänskliga egenskaper som skiljer oss från AI. Det går att lägga till sådant som intuition, social empati och lite till för att förstärka det som ger oss HI, alltså Human Intelligence. Vårt starka trumfkort som ger själ och mening till det vi skapar.

Det måste väl finnas en gräns för hur många AI-genererade texter vi orkar läsa eller hur många AI-genererade bilder vi orkar se? Jag noterar att många idag använder AI-bilder som ofta har en egen stil, men som av någon anledning liknar andra AI-bilder stilmässigt, trots att de är gjorda i olika applikationer. Okej, jag har också sett ett AI-konstverk som det tog åttio timmar att skapa, men generellt sett är nog de flesta AI-bilder jag sett skapade på mycket kort tid.

Den viktiga omsorgen

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: mottagaren vill känna att det finns omsorg i det du skickar ut eller erbjuder.

Kanske kommer en renässans för enkla handritade teckningar som ett sätt att kontrastera mot de artificiella konst-bilderna? Kanske kommer vi att söka spår efter det mänskliga när vi läser texter? För handen på hjärtat, om det tog två minuter för någon att skapa en prompt och sedan få en artikel skriven från det, kommer du då att tycka att artikeln känns värd att läsa? Du kunde ju lika gärna ha instruerat din ChatGPT och fått artikeln skriven bara för dig själv. Eller inte, någon behövde ju komma med idén…

Likaså var jag långt innan AI väldigt trött på en slags automatgenererade hemsidor som jag antar skapas runt olika ämnen för att locka besökare, som i sin tur ger annonsintäkter. Dessa hemsidor har blivit ett irriterande störningsmoment när jag söker information om olika saker. Så om vi nu kommer att få ännu fler automatgenererade hemsidor, fast med lite mer avancerad AI-teknik, så har jag en känsla av att jag ganska snart kommer att tröttna på dem också. Det fattas omsorg.

Redan idag måste vi vara streetsmarta när vi navigerar i det digitala så att vi känner igen skräpmejl, falska vänförfrågningar och undviker att klicka på virus-länkar. Nu kommer vi att höja nivån på vår streetsmartness ännu ett snäpp. Tyvärr. Jag önskar att ingen behövde vara så smart.

Vad ska vi tro om framtiden med AI?

Det finns mycket att fundera över när det gäller hur AI kommer att påverka samhället och våra framtida yrkesliv. Ingen sitter inne med svaren på hur allt kommer att utvecklas. Jag kanske kommer att skratta åt det här blogginlägget redan om ett par månader?

Vem skulle kunna svara bättre på detta än AI själv, i form av ChatGPT?

”AI:s framfart inom kommunikationsbranschen erbjuder en dubbelkantad svärd. Å ena sidan möjliggör AI effektivisering och personalisering av innehåll på sätt som kan frigöra kreatörer från repetitiva uppgifter, vilket tillåter mer tid för strategiskt och kreativt arbete. Detta kan leda till högre kvalitet och mer engagerande kommunikation. Å andra sidan medför AI:s integration utmaningar såsom arbetsmarknadsförskjutningar och behovet av nya färdigheter. Kommunikatörer måste anpassa sig och omfamna kontinuerligt lärande för att förbli relevanta, samtidigt som de navigerar i etiska överväganden kring autenticitet och personlig integritet. Framtiden kräver en balans mellan teknologisk innovation och mänsklig insikt.”

(Japp, om du ser ett fel så ser du rätt, jag har inte redigerat ChatGPT:s text)

Du är bra!

Glöm inte bort att du är bra! Oavsett hur mycket AI som smyger sig in i våra liv så är vi fortfarande du och jag. Individer med mänskliga egenskaper och talanger som kommer att fortsätta att ha sitt värde. AI finns till tack vare människor och ska användas av människor för att nå bättre resultat. AI kommer inte själv att ta initiativ till att skriva en roman eller att skapa en reklamfilm. Det är vi som äger i initiativet.

Nä, här kommer avslutningsvis en liten sångsnutt inspirerad av Cornelis Vreeswijks Deirdres Samba, skapad helt utan AI, som ett mänskligt infall:

Dansa AI med mig,
AI, AI, AI, AAAAI,
jag är bra, du är bra.
Har du tid och kunskap så dansar du din AI.
Har du tid och kunskap så dansar du din AI.

Vill du lyssna på originallåten?

AI-genererad bild av Åsa och Roine

Känns detta som Åsa och Roine?

PS. Samtliga bilder av mig och Roine är AI-genererade i ett tillägg som heter Cartoonize Yourself, du hittar det under ”Explore GTPs” i ChatGPT.

PPS. Behöver ditt företag en kickstart för att komma igång med ChatGPT/AI? Då har vi en kurs att erbjuda.

PPPS. Om du vill hålla dig uppdaterad om AI så samlar Åsa artiklar i Flipboard-magasinet AI AI AI AI som du kan följa.

Dela med dina vänner