Åsa och Roine vid Apples Visitor Center

På spaning i Kalifornien

Vi som bor i Sverige får i oss så mycket amerikansk kultur varje dag via bland annat musik, filmer, kläder och prylar. När vi nu äntligen lyckades planera in en resa till Kalifornien så hade vi våra spaningsatenner uppe. Här följer åtta bildspel där vi delger våra reflektioner.

Amerikanskt

Vissa saker vi såg fick oss att fnissa, annat var imponerande och somligt var helt galet…

Ja, ännu 2018 slänger tidningsbuden morgontidningen direkt på uppfarten i USA!
Starbucks, Starbucks, everywhere. Vart vi än åkte fanns det ett Starbucks och märkligt nog behövde vi ofta ta en fika på dessa ställen.
Det är sant, man får packa sina varor i en brun papperspåse utan handtag. Otroligt men sant.
Roines hobby bowling kommer från USA. Classic Bowl i Daly City utanför San Fransisco, har 60 banor, högt i tak och inga pelare. Där finns tre olika restauranger i olika smak och prisklasser. Wow!
Jag erkänner, jag gick i fällan och trodde faktiskt att det här stället, Mary’s Pizza Shack i Santa Rosa var ett originalställe i ett exemplar. Men icke, det visade sig vara ett franchisekoncept som finns på 18 ställen! Imponerad över att de lyckats skapa en så genuin känsla.
Vi var i Cupertino i slutet av mars 2018. Så länge kan man väl inte glömma kvar sin julbelysning? Ah, de där amerikanarna har alltså kommit på att man kan ha nytta av lite glittrande lampor året om!
Amerikanarna gillar vägskyltar. Mycket information, många filer och många bilar, trots det är det enkelt att köra bil i Kalifornien.
Jag ångrar att jag inte direkt fotograferade den första vattenposten jag såg i USA, för den ena var knasigare än den andra. Och den här på piren i Santa Cruz, var den knasigaste av dem alla.
Föregående bild
Nästa bild
The Computer History Museum

The Computer History Museum visade historien från enkla räknemaskiner till dagens avancerade datorer. Det riktigt sög till i magen ibland när vi försökte greppa hur mycket tankearbete och möda som lagt ner på vägen till idag.

På datormuseet i Mountain view, nära Google, fick vi en hisnande inblick i hur allt började. Som den här räknemaskinen.
Ada Lovelace räknas ibland som världens första datorprogrammerare. Hon var den första som förstod att en dator kunde göra mer än att räkna.
1969 kom någon på att man kunde ha en hemdator i köket. Till det facila priset av $10500 kunde man köpa en köksdator, en kokbok, ett förkläde och en tvåveckorskurs i programmering.
Steve Wozniaks första Apple-dator såldes som en byggsats till datorentusiaster 1976.
När vi startade vårt företag 1991 byggde jag vårt kundregister i Hypercard. Modernt och fiffigt tyckte jag då.
Föregående bild
Nästa bild
Apple, världens högst värderade teknikföretag

Det som var vårt starkaste skäl att åka till Kalifornien var Apple, så vår första anhalt var Cupertino i Silicon Valley. Vi andades Apple-luft och njöt av fin design när vi besökte både Apple Campus och Apple Park.

Apple Campus Infinite Loop
Glad Åsa i Apple Store vid Apple Campus
Apples personalcyklar såg vi överallt. Praktiskt då Apple finns i flera byggnader, inte bara på Infinite loop och i Apple Park.
Vi är vid Apple Visitor Centre precis vid det nya högkvarteret Apple Park, det går att skymta taket bakom träden.
Självklart är Apple Visitor Center konsekvent utformat med Apples designtänk.
Genom att kolla på modellen via en iPad kunde man se detaljer. Ett coolt sätt att visa miljö och landskap.
Roine hjälper ett Apple Genius inne på Apple Visitor Center.
Här är vi Apple Store i San Francisco. Coolt med träd inne! Det regnar så det är vattendroppar på Roines glasögon.
Föregående bild
Nästa bild
Grafiskt

Självklart spanade vi lite extra på hur skyltar, trycksaker och annat såg ut. Det finns mycket fin grafisk formgivning i USA, men det finns där, precis som här, också en himla massa sjabbel. Här har vi tagit med sådant vi gillade.

När man är i Vilda Västern och skyltarna ser ut just som i Vilda Västern! Så är det i Boulder’s Creek, CA.
Jazzig väggmålning i Santa Cruz!
Det var riktigt kul att se att hotellet The Sandman i Santa Rosa, låtit en surfinginspirerad konstnär och grafisk designer, Ty Williams, skapa ställets lekfulla, grafiska profil.
En inne-restaurang i Santa Rosa är Bird & The Bottle. De har också satsat på en fin grafisk profil. Deras mat påminner om det som serveras på Amarillo i Visby.
Hotellet vi bodde på i Milbrae, söder om San Francisco hade en grafisk profil där den här typen av bilder återkom. Coolt!
Boardwalken i San Francisco håller hög klass. Vi gillade bland annat den här skylten som känns som en roligare version av griffeltavla.
Föregående bild
Nästa bild
Snoopy branded

Du kanske tycker att Snobben är lite barnsligt? Men varumärkesarbetet för Snobben är dock klart professionellt. Det finns så många noga uttänkta detaljer när man besöker Charles M Schulz museum.

Charles M Schulz som skapade och tecknade Snobben fram till sin död 2000, bodde i Santa Rosa. Runt om i hela staden ser man sådana här statyer med Snobben eller någon av hans vänner.
Vid Charles M Schulz museum möts man på parkeringen av den här skylten som på ett elegant och kul sätt använder sicksack-randen och färgerna från Lille Karls tröja som grafisk igenkänningstecken.
Självklart finns det statyer också vid museet!
På The Warm Puppy Café kan man beställa Snoppy’s Special och få det serverat så här! Ett roligt sätt att knyta ihop också serveringen med Snobbens varumärke.
Fatta så kul att vara vaktmästare på Snoopy’s Home Ice, alltså ishallen som Charles M Schulz lät bygga: då får man köra runt i en sådan här fin bil!
Charles M Schulz som skapade och tecknade Snobben fram till sin död 2000, bodde i Santa Rosa. Runt om i hela staden ser man sådana här statyer med Snobben eller någon av hans vänner.
Föregående bild
Nästa bild
Konst

Vi kollade på konst både i Santa Rosa och San Francisco, men gillade det vi såg i San Francisco bäst. Retfullt nog upptäckte jag precis när vi skulle lämna Santa Cruz att det fanns ett intressant konsmuseum där, så det hann vi aldrig gå på. Det får bli till nästa gång.

När vi gick förbi Gallery 444 i San Francisco såg vi den här tavlan i ett skyltfönster. Då blev vi sugna på att gå in. Det var riktigt roligt att titta på alla fina tavlor som fanns där. Fast vem som målat just den här Trump-tavlan, det har jag inte lyckats räkna ut.
Också Gallery 444 i San Francisco. Konstnären heter Johan Stango. Han målar en slags collage av nutidsföreteelser.
Vi var på SFMOMA, San Francisco Museum Of Modern Art. Där fanns bland annat en del popkonst, som den här med Michael Jackson och Bubbles, skapad av Jeff Koon.
De här modellerna med ritningar på SFMOMA tyckte jag var lite kul i all sin enkelhet.
Roine med ett av Andy Warhols självporträtt.
Föregående bild
Nästa bild
Nutidstecken

Utvecklingen i Europa, USA och på många fler platser i världen, följer flera gemensamma spår. Vi blir allt mer försiktiga i vår hantering av jordens resurser och vill att både vi själva och planeten ska bli friskare.

Vi såg många Teslabilar i Silicon Valley och självklart har de så här snygga laddningsplatser.
Komposterbara engångsartiklar fanns överallt. Just inne på Apples personalmatsal var till och med brickorna komposterbara.
Närproducerad mat får ett fiffigt lyft i franchisekedjan Mendochino Farms. Efter att man gjort sin beställning erbjuds man smakprover.
Menyn är inte direkt modernt utformad, men kommentaren på slutet… Med glimt i ögat påminner de om att man inte kan få något mer eftersom man ju tar de här rätterna för att gå ner i vikt.
Föregående bild
Nästa bild
Inspiration från Sverige

När vi hittade spår från Sverige i Kalifornien blev vi ibland lite malliga och ibland lite full i skratt.

Herrarna Nordström och Ridderstråle fanns representerade på The Computer Museum.
ABBA fanns också på The Computer Museum. De var bland de första att ge ut musik på CD-skiva.
Föregående bild
Nästa bild

Dela med dina vänner