Roine och Åsa i Apples kvarter

I Apples kvarter

Den 26 mars lyfte flyget som tog oss till USA. Vårt självklara mål var att besöka Apple i Cupertino, hallå, vi är ju Apple-nördar!

Det är svårt att hitta exakta uppgifter om hur många som jobbar för Apple i Cupertino. En siffra från 2013 är att 23.400 personer kommer att arbeta för Apple när Apple Park är klar, men mycket har ju hänt sedan dess. Då uppgavs att Apple stod för 40 procent av alla arbetstillfällen i Cupertino. Det finns också en uppgift om att Apple Park har plats för 14.200 anställda. Apple själva säger att de har 130.000 anställda i världen. Läs gärna mer om hur de värderar mångfald!

apple,cupertino,Apple Park,kvarter,steve,jobs,Infinte,loop

Apple Campus Infinite Loop.

Entrén till Apple Campus

Från 1993 till 2017 var byggnaden vid 1 Infinite Loop i Cupertino Apples högkvarter. Steve Jobs har gått i korridorerna. En massa genier har jobbat där och jobbar där ännu, för även om Apple nu har sitt nya högkvarter vid Apple Park, används fortfarande byggnaderna vid Infinite Loop. Ja, faktum är att inte ens dessa två stora områden räcker för all verksamhet som sker inom Apple, utan det finns ytterligare lokaler spridda runt om i Cupertino.

Hela området andas Apple och det kändes storslaget att få vara på en plats som rymmer så mycket Apple-historia. Ännu bättre blev det av att vi var bjudna att äta lunch inne i personalrestaurangen. Där finns flera olika sorters mat och det var fullt av folk från många olika länder, ofta unga personer. Att sitta där på innergården och tänka på när de höll minneskonsert efter att Steve Jobs hade gått bort var förunderligt.

Samtidigt var det kul att få träffa vår kontakt och en del av ”det ouppnåeliga” blev verklighet. Upplevelsen av Apple kom ner på jorden, men på ett bra sätt.

Apple Store Infinite Loop

apple,cupertino,Apple Park,kvarter,steve,jobs,Infinte,loop

Glad Roine i Apple Store vid Apple Campus.

Självklart gjorde vi också ett besök i Apple Store vid Infinite Loop. Som alltid trevlig personal och fin exponering av deras produkter och tjänster. När jag frågade om det fanns någon toalett pekade en personal på en till synes slät vägg? Jag gick dit lite undrande och såg att det fanns en linje i väggen, kanske gick det alltså att trycka på det som var ”vägg”? Abrakadabra, minsann var det inte en superslimmad dörr som var kamouflerad till vägg! Apples designtänk är inbyggt i väggarna.

apple,cupertino,Apple Park,kvarter,steve,jobs,Infinte,loop

Glad Åsa i Apple Store vid Apple Campus.

Apple Park

Nu har vi alltså sett ”rymdskeppet” vid Apple Park, men bara utifrån, för ingen mer än Apples personal får komma in där. Så, tja, det var stort och runt. Vill du se den här coola byggnaden är alternativet att kolla på en bra drönarfilm, som den här som filmades i juni 2018.

Apple Visitor Center

apple,cupertino,Apple Park,kvarter,steve,jobs,Infinte,loop

Fina Apple Visitor Center med sköna gångar och olivträd runt om.

Som tur var fanns också ett besökscenter precis bredvid Apple Park. Hela området andades Apple-design, tjänstvillig personal erbjöd sig att fotografera oss redan när vi närmade oss själva byggnaden.

apple,cupertino,Apple Park,kvarter,steve,jobs,Infinte,loop

Fotograferade av ett Apple Genius minsann!

Besökscentret innehöll en Apple Store, ett café och en utställningsdel.

apple,cupertino,Apple Park,kvarter,steve,jobs,Infinte,loop

I caféet kan man dricka kaffe och tja, dricka kaffe? Det var inte så stort utbud.

I utställningsdelen fanns en avskalad modell av ”rymdskeppet” och om man tittade via en iPad kunde man se fler detaljer, coolt!

apple,cupertino,Apple Park,kvarter,steve,jobs,Infinte,loop

Jo då, där bakom träden finns nya Apple Park…

Om man gick en trappa upp kunde man spana över till andra sidan vägen och se ”rymdskeppet” ganska bra. Suktande…

apple,cupertino,Apple Park,kvarter,steve,jobs,Infinte,loop

Självklart var också trapporna i Apples eleganta design.

Steve Jobs garage och hans hus?

Vi planerade att åka och kolla in både det där garaget där Steve Jobs och Steve Wozniak startade verksamheten och huset där Steve Jobs bodde med sin familj, men… när vi väl var i Cupertino kändes det inte bra. Jo, vi åkte förvisso till garaget, en trist liten byggnad, men skyltarna om privat egendom osv gjorde att det bara kändes taskigt att stanna där. Därmed strök vi helt idén om att kolla in Steves hus.

Nä, det vi är intresserade av är företaget, konceptet, designen och hur Apples produkter underlättar våra liv och vårt arbete. Nu har vi fyllt på med Appleminnen som gör att vi uppskattar Apple ännu mer. Just nu värderas Apple till tusen miljarder dollar.

Dela med dina vänner