Vad är det för vits med Almedalsveckan?

När det börjar närma sig Almedalsveckan så brukar det dyka upp uttalanden av typen ”Vad är det egentligen för vits med Almedalsveckan?”. Det sägs på lite olika vis. Lena Mellin i Aftonbladet upprepar envist sin åsikt om att det sällan sägs något av vikt under Almedalsveckan. Jag kommenterade hennes inställning i min blogg ÅsaMittiVärlden redan sommaren 2010. Och på det viset kom Lena att sätta fart på mina tankar om Det Goda Tramset, som jag sedan pratade om när jag träffade Niklas på Almedalsveckan 2011 – då första tanken om att skriva en bok ihop föddes.

Lite roligt är att jag åt frukost med Lena förra Almedalsveckan och visst, jag förstod då att hon med sitt uttalande menade just exakt att det inte sker så många viktiga politiska händelser under veckan – men det är ju så mycket annat som sker, så det är inte konstigt att så många väljer att åka hit och har man väl börjat ta del av Almedalsveckan på plats, ja, då är risken stor att man vill fortsätta att komma hit, så något måste det ju vara som lockar och motiverar?

En annan typ av kritik är från dem som aldrig varit här och som inte bryr sig om att ta reda på vad Almedalsveckan är. De kan ofta tro att det kostar pengar att gå på de olika arrangemangen, men det fiffiga är ju att om man vill finnas med i Almedalsveckans program, så måste arrangemangen vara öppna för alla och kostnadsfria – sen är det på grund av fysiskt utrymme inte möjligt att släppa in alla som vill till varje arrangemang, utan det gäller att vara på plats i tid. Men de är fortfarande gratis, vilket innebär att veckan är som en gigantisk fortbildningsfestival som alla kan ta del.

Alla? Nå, det finns annat som kostar än just att gå på de olika arrangemangen. Resa och boende är inte gratis. För oss som bor på Gotland är detta inget problem utan gör att alla gotlänningar får denna fortbildningsvecka som en skänk från ovan – så mycket intressant att ta del av! För alla som måste resa hit är det emellertid lite klurigare. Almedalsveteranerna bokar in sitt boende flera år i förväg. De stackare som inte bestämmer sig för att åka förrän i sista minuten ringer hotell och stugbokningar och bönar, ber, gråter, erbjuder pengar och säljer sin mamma i hopp om att det ändå, magiskt, ska finnas någon liten skrubb de kan knö in sig i. Så, det finns förvisso sådant som kostar under Almedalsveckan och det kräver en hel del framförhållning om man vill vara säker på att få plats på båtar och flyg, samt fixa boende.

Men en del av problematiken är också att alla vill bo i Visby, helst i innerstaden… Det går inte. Det är faktiskt möjligt att bo så gott som var som helst på Gotland och ändå kunna åka in till Almedalsveckan. Så gör ju jag, jag kör 2×43 kilometer varje dag för att kunna vara med.

Varför är det så så många som gör sig så stort besvär med att ta sig till Almedalsveckan? Därför att det är en stor härlig folkfest! God stämning, trevliga möten och samtal, många nya kontakter – en himla stor dos av Det Goda Tramset helt enkelt. Man lär sig massor, får rykande färsk information, känner sig som en del av de ständigt pågående diskussionerna, får möjlighet att yttra sig i alla möjliga frågor. Det är så många inspirerande frön som sås i våra Relationsrabatter och det tar lite tid innan de hunnit växa upp och bära frukt.

I år är det 3.449 arrangemang. En nästan ofattbar siffra. Kan Almedalsveckan bli för stor? Jag vet inte. Kanske finns det någon gräns där det rent praktiskt inte går att få in fler arrangemang, fast samtidigt, Gotland är ju mer än Visby, så det är möjligt att veckan kan expandera utanför Visby? Men då tappar man den där grejen med att man kan stå på Donners plats och njuta av att befinna sig mitt i händelsernas centrum.

Hur som helst, alla ni som står i färd med att bege er till Gotland och årets Almedalsvecka: Varmt Välkomna till vår härliga ö och glöm inte bort att ladda ner Almedalsguidens app så att du enkelt kan hitta de arrangemang du vill gå på!