Tänk om de blir arga?

En del, ja kanske ganska många, tycker att det är lite obehagligt att synas i sociala medier därför att de oroar sig för hur folk ska reagera på det de skriver. Att skriva eller publicera en bild på Facebook, Instagram, Twitter eller något annat socialt media är lite som att ställa sig på en scen. Därmed känns det lite viktigare att orden blir rätt och att det visuella blir rätt. Samtidigt är sociala medier också personliga, lite familjära i stilen och tonen är oftast ganska avspänd. Hur kombinerar man det: att stå på scenen och samtidigt vara personlig och avspänd?

För den som mest agerar som privatperson i sociala medier är detta mest en privat fråga. Men om man är VD, frilansare eller har någon annan professionell roll där man behöver bygga sitt personliga varumärke, kan man behöva fundera ett varv till på vilka signaler man skickar ut. På ett sätt kan det vara så att man i dessa roller har en större förväntning att ”stå för något”. Förväntningen är inte lika stark som om man vore politiker, men om man ska samarbeta med någon eller anlita någon så är det viktigt att man känner förtroende för den personen. Om en person är tydlig med var hen står i olika frågor, så blir det lättare att avgöra om det går att lita på hen eller inte. Samtidigt kan allt för starka åsikter som uttrycks med skarpa ord verka frånstötande, få folk att dra öronen åt sig och helst välja någon annan att samarbeta med.

Exakt var man ska dra gränsen är upp till var och en. Fundera över hur du vill uppfattas för att det ska kännas bra för dig. Vad innebär det för ditt ordval, vilken typ av åsikter eller information du sprider och vilka bilder du publicerar?

För en del kommer det här naturligt och ju mer man publicerar, desto vanare blir man. Ibland gör man en fadäs, men det går oftast att reda upp. Med tiden blir man van att hantera också sina fadäser. Det kan till och med vara så att man med sin närvaro i sociala medier, bidrar till att bygga upp sin självkänsla och blir säkrare på vem man är och vad man står för. Just för att man gör sig mer synlig.

Kanske känner du dig ändå osäker? Då kan du ta hjälp. Jag har hjälpt personer som antingen publicerat något i sociala medier som fått oförutsedda reaktioner och som önskat hjälp med att hantera det. Jag har vid andra tillfällen hjälpt till innan publicering av känslig information. En annan variant är att jag hoppat in som ”live-coach” under en pågående konflikt i sociala medier för att stödja en person som hamnat i en accelererande aggressiv argumentation.

Så länge andra människor är inblandande finns ingen garanti för resultatet, eftersom det är svårt att förutse alla slags reaktioner. Men om jag får chans att bolla dina tankar, kanske ge tips på hur du skulle kunna formulera dig eller hjälpa dig att se situationen med andra ögon, så kan det i bästa fall betyda skillnaden mellan succé och katastrof.

När jag hjälper till på det här viset sker det med största diskretion. Jag håller tyst om vem du är och vilka problemsituationer jag hjälpt till med. Du kan anlita mig för enstaka möten eller be mig att kontinuerligt följa dina aktiviteter i sociala medier och stötta vid behov.

Hör gärna av dig med frågor!
Åsa