Stenströms – nu i Kappelshamn!

Hösten 2007 skaffade vi kontor i fd hamnterminalen/hamnhuset i Visby. Nu, drygt sex år senare, har vi sagt upp kontoret. Det började med att vi läste i tidningen att Region Gotland och Gotlands Bryggeri verkade vara överens om att hamnhuset ska rivas och ersättas med ett nytt bryggeri, men att regionen då ska erbjuda nuvarande hyresgäster alternativ.

Plötsligt kom frågan om kontor, var vi vill vara, att lyftas upp. Till att börja med höll vi utkik efter andra kontor, men en söndag, när vi diskuterade om vi skulle nappa på ett erbjudande om ett annat kontor eller inte, så uttalade vi de nästan otänkbara orden ”vi kanske inte behöver något kontor i Visby?”.

Klonk! Man kunde nästan höra hur biten föll på plats i livs- och arbetspusslet. Vi kanske inte behöver något kontor, vi kanske kan återgå till att ha kontor här hemma?

Varför ska vi ha kontor i Visby?

Om vi backar till 2007 var läget lite annorlunda. Ta en sådan sak som sociala medier 2007 – fanns det ens? Ett viktigt skäl till att ha kontor i Visby var att ha en närvaro där. Idag, 2014 är det lättare att hålla en närvaro i kunders medvetanden eftersom vi påminns om varandra i sociala medier, främst Facebook.

När det handlar om att jobba och hålla kontakt med kunder har vi alltid skött det delvis från Kappelshamn. Vi trivs med arbetsron här hemma. Om vi behöver ha möten i större lokal kan hyra in oss i mötesrum i Visby när det behövs och dessutom, det vore kul att kunna hålla kurser och andra möten här i Kappelshamn, då kan vi ju vara hos Maven Diner Café!

Nu är vi i färd med att ställa i ordning våra arbetsrum här hemma. Roine har redan tagit hem sitt ståbord och jag står på tur för att inreda mitt nya arbetsrum på jobbverandan. Det känns så kul! (Tyvärr kan jag inte få med vårt orangerutiga golv…) Vi har kvar kontoret i Visby till den sista februari – sen är det Kappelshamn som gäller!

Landsbygdsutveckling eller världsutveckling?

Den här förändringen har fått mig att tänka på hur den här flytten går i linje med hur vårt lilla duoföretag utvecklas. När vi flyttade till Gotland 2000 betraktade vi Gotland som vår huvudmarknad och att uppdrag på fastlandet var lite bonus. Då kämpade vi för att få våra första uppdrag på Gotland och vägen gick längs två spår, ett där uppdragen kom via företag på norra Gotland och ett annat där uppdragen kom via Gotlands kommun.

Idag har vi ett annat tänkande. Den digitala världen erbjuder nya möjligheter till utveckling. När vi rent faktiskt kan skaffa en kund i Malmö via Twitter eller en kund i Kalifornien via en samarbetspartner och hanterar uppdrag via Facetime, Facebook, Dropbox och mail så börjar vår fysiska placering spela allt mindre roll. Dessutom, med tanke på att jag under de två senaste åren haft allt mer att göra med Kalifornien, blir tidsskillnaden en faktor att ta hänsyn till. Rent faktiskt har det mesta av kommunikationen skett under tidig morgon eller sen kväll – tider då jag i vilket fall inte befinner mig på ett kontor i Visby…

När internet slog igenom i mitten av 90-talet var det många som pratade om möjligheten att jobba på distans, men av någon anledning var det trögt att få igenom det. Visionen om att allt fler skulle bosätta sig på landet för att få njuta av en fantastisk livsmiljö samtidigt som man jobbar för uppdragsgivare eller arbetsgivare på helt annan plats, blev inte så mycket mer än just en vision.

Idag, 2014, finns sociala medier och det känns som att idén om att distansarbeta nu gått in i version 2.0. I och med att jag och Niklas Myhr snart ger ut boken Det Goda Tramset i sociala medier kommer vi också att börja sälja digitala produkter – e-böcker – och därmed handlar begreppet marknad, inte längre om just det geografiskt lokala. Det kommer att vara lika enkelt att köpa en av våra e-böcker i Melbourne som i Haparanda eller Burgsvik.

Vi vet ännu inte vad allt detta innebär och vart det ska leda oss. Vi vet säkert att vi ser fram emot att fortsätta att jobba med våra härliga kunder var ni än befinner er. Vi kan ses över en kopp kaffe hos er, hos oss eller var och en hos sig, fast med kommunikation via FaceTime eller Skype!

Välkommen att höra av dig!

 

2 kommentarer

Kommentarer ej möjligt.