Fröet till det som idag är Stenströms Information & Marknadsföring föddes i de första samtalen mellan mig och Roine. Vi träffades hösten 1988 på linjen för Marknadskommunikation och marknadsföring på Växjö Högskola (idag Linnéuniversitetet). Innan vi visste att vi skulle bli något mer än kompisar, kände vi att vi ville jobba med varandra och började prata om den där coola reklambyrån vi skulle ha. Roine skulle sitta med cowboyboots i sitt rum och briljera med den grafiska designen och jag skulle susa runt och charma kunder. Ungefär så. Fast skälet till det var att vi litade så på varandra och att vi kände att vi äntligen hittat någon som hade likadana värderingar och ambitioner.

I april 1989 skaffade vi vår första Macintoshdator, en MacPlus med 800K extern diskettenhet samt en ImageWriter. Fina grejor! Vi lånade pengar för att kunna göra investeringen. Det var kärlek vid första ögonkastet för vår underbara MacPlus fungerade från start. (Sommaren 1990 föddes vår dotter Alice, det var också kärlek från första ögonkastet!) Sen har det fortsatt på den vägen. Under årens lopp har otaliga macar passerat i våra liv, men redan 1992 registrerade vi vårt företag som då hette ”Rakt På Sak Marknadskommunikation”, men som ett år senare bytte namn till ”Stenströms Läromedel & Utbildning” och när vi flyttat till Gotland 2000 bytte vi namn till nuvarande ”Stenströms Information & Marknadsföring”.

I kärnan för vår verksamhet har hela tiden kommunikation varit det centrala, men våra främsta verktyg har varit datorer och vi har varit måna om att alltid ligga i framkant. Dels av praktiska skäl, det är viktigt att ha utrustning och programvara som är kompatibel med tryckeriernas, men också därför att vi har sett det som vår uppgift att alltid kunna förmedla det nyaste inom Macvärlden och cyberspace till våra kunder. Jag tror att ganska många betraktar oss som Macnördar och flitiga användare av Sociala Media. Och det är ganska lätt att göra sig lite lustig över det.

2005 startade jag min första blogg, Åsa Mitt i Världen, och sen har det vuxit på också där med fler bloggar, Facebook, Twitter och i år också Google+ (som ännu är ganska outforskat i jämförelse). Någonstans började nördigheten att vändas till allmännytta, kunskaper och erfarenheter från Mac och senare Sociala Media började bli hett byte. När plötsligt ”alla” skulle ha en iPhone började fler och fler fatta vad grejen med Apples produkter var. ”Dags att köpa den första Macen? Dags att skaffa en iPad? Wow!” Det som vi har stått för i mer än tjugo år har plötsligt fått en allmän spridning och det känns underbart att få vara med som en del av den utvecklingen.

Från att folk betraktat sina PC-datorer som dumma maskiner utsända för att sabotera deras arbete med virus och andra märkligheter, blir det allt fler som känner arbetsglädje med Apples produkter. Det är arbetsglädjen som är det viktiga. Apples datorer och andra produkter gör det roligt att jobba, vi blir inspirerade, vi vill prestera bättre, vi vågar utforska projekt kreativt. Det är intressant att se att Apples produkter också fungerar för barn och gamla, för personer med vissa funktionshinder och i fler olika miljöer. Det handlar inte om prylarna i sig, utan om all skaparkraft som frigörs.

Detta är tack vare att Steve Jobs var så envis och förstod att också datorer måste tala till användarens sinnen. Vacker och funktionell design. Läckert och vänligt användargränssnitt. Minimering av problemkällor. Den vanliga människans tillgång till olika media: video, bild, musik… Steve Jobs förstod att människan inte består av knastertorra kommandon, formulär och annat byråkratiskt tråkmånseri. Vi behöver också härlig inspiration.

Steve Jobs förenade nytta med nöje helt enkelt. Simple as that! Om jag försöker föreställa mig hur vårt företag skulle ha utvecklats utan Apple, så blir det som ett stort tomrum. Hur skulle PC-sidan ha utvecklats utan Steve Jobs och hans maniska krav på god typsnittsåtergivning, läckra skärmbilder och användarvänlighet? Hade jag ens blivit ”datorbiten” då? Ja, något hade väl hänt, men det behövdes en stark och envis visionär för att visa att datorer kan bli våra ”vänner” och inte bara mekaniska maskiner.

Vi har mycket att tacka Steve Jobs för och det är oändligt sorgligt att han nu har dött. Han har lämnat ett stort avtryck. Nu förlitar jag mig på att de som jobbar på Apple är så utbildade i Apple’s grundfilosofi att de fortsätter att utveckla produkter i Steve Jobs anda.

2 kommentarer
  1. Pengberg
    Pengberg says:

    Snyft°°° Vilken fin historia. Jag håller med, även om min väg gick genom ”Apple-mentorn” Roine.

Kommentarer ej möjligt.

Det är vi som är Stenströms Information & Marknadsföring

Kappelshamn, Gotland, Sverige, Europa och Världen

stenstrominfo.se

stenstrominfo.se

070-7414615 • info@stenstrominfo.se
Åsa Stenström

Åsa Stenström

070-7414615 • asa@stenstrominfo.se
Roine Andersson

Roine Andersson

070-7278393 • roine@stenstrominfo.se