Den 7 april 1989 var en dag att minnas. Okej, Roine fyllde 29 år då, men det var också den dagen vi fick hem vår första mac. En Mac Plus från Apple. Vi hade varit förutseende och smarta och därför också köpt en extern diskettenhet. På det viset kunde vi samtidigt använda två disketter med hisnande 800 k i lagringskapacitet. Det var svårt att tro att vi någonsin skulle kunna fylla dessa 800 k…

Vi var så förvånade när allt gick så enkelt – alltså, det var väl en diskett med något som skulle installeras och så där, men allt fungerade. Inget var svårt. Vi bara gjorde som det stod. Inga problem. Sen fick man göra en liten rolig introduktion med rörliga bilder för att lära sig att hantera musen. Man klickade på en fönsterlucka och då öppnades den och inne i huset dansade ett par.

Vi hade precis haft ett par lektioner i MS-DOS på högskolan, mest för att använda till statistik vid undersökningar. Användargränssnittet på MS-DOS fick oss inte direkt att jubla. Men vår kära Mac Plus fick oss att jubla! Det var som att en dörr till större frihet och fler möjligheter öppnades i ett huj. Två år senare startade vi Stenströms Läromedel & Utbildning och gav ut läromedlet DesktopSkolan som lärde ut grundläggande, god typografi och layout kopplat till programmet Aldus PageMaker. Vår målgrupp fanns på gymnasiet, komvux och folkhögskolor. Vi ville lära ut smarta arbetssätt, inte bara rabbla menyer – så som många andra läromedel på området var upplagda.

I och med detta hade vi ett krav på oss att ligga i framkant vad gällde kännedom om programvaror och annat inom området desktop publishing. 1998 sålde vi utgivningsrätten till Gleerups.

Sedan dess har vi jobbat med mediaproduktion på olika sätt och vårt gemensamma intresse för utvecklingen av ny teknik på området består och vi har hela tiden varit trogna Apple. De utvecklar teknik med användaren i centrum. Det spelar ingen roll hur mycket kapacitet eller ”nuffror hit och dit” man kan beskriva en dator med, om inte användaren älskar att använda datorn. Vi älskar våra datorer från Apple.

Idag har vi tagit emot en nykomling i vårt hem, vår första iPad. Vi är väldigt sugna på att börja producera publikationer i olika form för iPad, men vi har inte bilden klar för oss. Vi vet bara att det är något vi kommer att göra och undersöker just nu alla möjligheter. Det känns lite som när vi tog emot den där första Mac Plus 1989. Som att det är en start på något nytt.

Att kartongen som vår iPad levererades i hade en avbildad ikon där det står Wednesday 27 tar vi som ett gott tecken. Det är ju onsdag den 27:de just idag!

Det är vi som är Stenströms Information & Marknadsföring

Kappelshamn, Gotland, Sverige, Europa och Världen

stenstrominfo.se

stenstrominfo.se

070-7414615 • info@stenstrominfo.se
Åsa Stenström

Åsa Stenström

070-7414615 • asa@stenstrominfo.se
Roine Andersson

Roine Andersson

070-7278393 • roine@stenstrominfo.se