Våra intentioner att satsa på att producera för iPad håller på att ta form, det är många tankar som går runt. Man kan initialt tycka att en iPad bara är en ny teknisk pryl, en skiva glas som ser läcker ut och visst, man kan läsa på den, man kan skriva och surfa på internet: är det så märkvärdigt?

Men så börjar man använda sin iPad och förståelsen för vad den här lilla tekniska prylen innebär, gör att den ena insikten efter den andra kommer smygande. Redan innan vi skaffade vår iPad pratade jag med en vän som haft sin iPad sedan i våras. Han menade att om han kan välja mellan att läsa en bok som är tryckt på papper, eller i form av en e-bok, så väljer han e-boken. Han tycker bäst om den läsupplevelsen. Självklart kommer det nog alltid att finnas vissa böcker som gör sig bäst på papper, men titta igenom dina bokhyllor: hur många av de böckerna behöver du ha på papper? Skulle det inte vara oerhört skönt att kunna ha merparten av biblioteket digitalt?

Jag tycker det är skönt att vi inte längre behöver flytta runt en massa skivor med musik här hemma. Jag gillar verkligen att man kan ha musiken i datorn och på iPod eller iPhone. Tänk när vhs-filmerna fanns? Då skulle man lagra dem… Nu är det dvd, men det är nog bara en tidsfråga innan det kommer ett helt digitalt system som tar över också filmmarknaden. Det ger oss mer plats i hemmet. Färre grejor att ordna med. Lättare för dem som flyttar runt mellan bostäder…

Jag läser nästan aldrig tryckta tidningar. För min del skulle det vara toppen om lokaltidningarna på papper fasades ur till förmån för e-tidningar. Om du klickar på bilden i början av blogginlägget kan du se den i större format. Kartan visar en prognos för när nyhetstidningar i sin nuvarande pappersform kommer att försvinna i olika länder. För Sveriges del har man satt årtalet 2025. Troligen är det många som blir upprörda av den här kartan. Själv blir jag glad.

Här på Gotland verkar det så himla onödigt att det sex dagar i veckan kör bilar ute på landsbygden för att distribuera dagens tidning. Dels för att dagstidningar är en färskvara – när den är läst hamnar den bland returpappret, så den tid som pappret används är mycket kort. Hur länge till kan vi motivera det resursanvändadet? Dels för att bilar än så länge drivs av bensin och släpper ut avgaser.

De som har anledning att darra och se sig om efter nya utvecklingsvägar är de som jobbar inom grafiska branschen. Vi kommer att behöva tryckerier så långt mitt framtidstänkande sträcker sig, men om 50 procent av alla böcker och tidningar övergår från papper till digital publicering bör det blir en massa överkapacitet på tryckerierna.

Nästa insikt handlar om möjligheten till global spridning. Internet har visat vägen till ett internationellt utbud av information och ökat våra möjligheter att handla över gränserna. Flaskhalsen vid köp av fysiska varor är frakt och tullavgifter. Om då böcker och tidningar kan köpas i digital form, slipper vi den flaskhalsen. Ge ut en iBook i Sverige – sälj den över hela världen! Ge ut lokaltidningen som e-tidning och du får prenumeranter på andra sidan jordklotet! Spännande, eller hur?

Kommer folk i allmänhet verkligen att acceptera att använda iPad?

För den här gamla damen, Virginia 100 år, verkade iPaden inte avskräcka. Hon har alltid varit intresserad av att läsa och skriva, men har fått problem med ögonen de senaste åren. Tack vare iPaden har hon kunnat ta upp sitt intresse! Man använder också iPad som hjälpmedel för funktionsnedsatta och har funnit att det i många fall är lättare att använda en tryckkänslig pekskärm än en dator med skärm, tangentbord och mus.

Tänk efter, vilket är enklast att lära ut: att använda en ”traditionell” dator eller en iPad? Min fjärde insikt handlar om att iPaden kommer att ge flera människor tillträde till den datoriserade världen.

Min femte insikt handlar om hur det känns att använda en iPad. Läsupplevelsen blir närmare, lite mer intim och fokuserad. När jag läser exempelvis pdf-er på min MacBook så är det fler grejor runt om i datorn som stör. I iPaden gör man mer tydligt en sak i taget. Lugn och ro.

Det är vi som är Stenströms Information & Marknadsföring

Kappelshamn, Gotland, Sverige, Europa och Världen

stenstrominfo.se

stenstrominfo.se

070-7414615 • info@stenstrominfo.se
Åsa Stenström

Åsa Stenström

070-7414615 • asa@stenstrominfo.se
Roine Andersson

Roine Andersson

070-7278393 • roine@stenstrominfo.se