Roine och jag är ständiga missionärer för Apples produkter. Så har det varit sedan vi skaffade vår första Mac i april 1989. Sedan 2004 har jag till och från försökt intressera en person för att skaffa Mac. Den här mannen har ansett sig vara en person som ”inte begriper sig på datorer”.

–Det är precis därför du ska ha en Mac! har jag envist sagt.

Ibland har han suttit bredvid mig på kontoret och tittat på min dator.
–Allt ser så läckert ut i din dator, har han sagt och jag har svarat:
–Ja, det är bara att skaffa en Mac förstår du…

Andra gånger har han bett mig om hjälp att göra något i sin PC och jag har stirrat förfärad på hans PC och sagt saker i stil med:
–Alltså, jag fattar inget av PC. Jag får rysningar av att allt ser så PC-aktigt ut. Så fort det är PC så verkar allt blir så mycket krångligare.
Och sen har jag ändå gjort tappra försök att hjälpa honom. För det mesta har jag lyckats, men det har verkligen krävt en massa letande och fixande och ibland har också jag fått hämta hjälp.
–Snälla, kan du inte bara ta och skaffa en Mac? har jag vädjat.

I våras lyckades vi få honom att skaffa en iPad till en viss aktivitet, men sen blev det inte av att han använde den så mycket. Men, så nu i höst hade han tänkt till och ville ha en iPad-kurs. Det slumpade sig så att skärmen på hans laptop hade gått sönder och någon vecka senare kom han och sa det magiska orden:
–Jag har tänkt att jag ska köpa Mac och iPhone nu, kan du hjälpa mig?

Äntligen! Hurra, hurra, hurra!

I förra veckan levererades hans nya grejor. Jag har lovat att hålla lite Mac-utbildning med honom, men vi har ännu inte hunnit. Förut brukade den här mannen sucka över sina datorer, men nu är han glad och det TROTS att han fick ett måndagsexemplar av sin iPhone som måste bytas ut.
–Förut brukade jag bli arg när något inte funkade i min dator, men nu tänker jag att det är en skola som jag måste ta mig igenom, säger mannen glatt.

Ett par gånger har han frågat mig om några enkla saker och varje gång är han glad. Framför allt verkar det som att han tycker att det är kul att testa och se om han kan klura ut saker själv.

Det har inte ens gått en vecka än, men jag anar att hans självförtroende vad gäller datoranvändande är på väg att växa. För min del är detta ytterligare en bekräftelse på att Apples användargränssnitt verkligen är mer intuitiva och har en pedagogik som stärker användaren istället för att få användaren att känna sig dum. Apples prylar blir dina kompisar.

Det är vi som är Stenströms Information & Marknadsföring

Kappelshamn, Gotland, Sverige, Europa och Världen

stenstrominfo.se

stenstrominfo.se

070-7414615 • info@stenstrominfo.se
Åsa Stenström

Åsa Stenström

070-7414615 • asa@stenstrominfo.se
Roine Andersson

Roine Andersson

070-7278393 • roine@stenstrominfo.se