Parkera med en app

 

easypark

Under sommaren är det parkeringsavgifter i Visby (förklaras bra här av HelaGotland.se). Det kostar att parkera från första minuten. Olika priser i olika zoner. Men det är trångt och bökigt. När man väl hittat en parkeringsplats är det ofta kö vid biljettautomaten. Automaterna är långsamma, krånglar ibland och har ett uselt användargränssnitt. Därför tar det tid och köerna blir långa. Lösningen på detta i-landsproblem är förstås en app till din iPhone.

Easy Park är en mycket bra tjänst som fungerar i Visby och säkert i alla andra svenska städer. Med hjälp av en app ställer du in parkeringstid och betalar bara för den tid du står parkerad. Appen skickar förstås ut påminnelser och du kan förlänga parkeringstiden (utan att springa till bilen). Eftersom du bara betalar för den tid du står parkerad sparar du snabbt in de 15% per parkering som det kostar att nyttja tjänsten (eller 59 kr per månad om du hellre vill).

Du börjar med att skaffa ett konto på Easy Parks hemsida (finns även för företag). Sen får du en dekal hemskickad att sätta på vindrutans insida (vill du inte vänta kan du skriva ut en tillfällig från hemsidan.)

När du ska parkera så anger du reg-nummer och zonens speciella EasyPark-nummer. Vilket nummer den har kan kartan i appen hjälpa dig med. Men det står också på en rosa dekal som sitter uppe till höger på parkeringsautomaterna. Sedan är det bara att välja tid och starta. En kvart innan tiden går ut får du en notis om detta i iPhonen, som du enkelt kan förlänga om du vill. Skulle du vara klar innnan parkeringstiden går ut avslutar du parkeringen i appen och sparar några kronor. Behöver du kvitton finns det fina pdf:er att ladda ner från hemsidan. Du kan också få kvittot mejlat till dig för 3 kr extra.

Parkeringsvakterna letar efter din EasyPark-dekal och slår in ditt reg-nummer på sin handdator för att kontrollera din parkering. Har du ingen dekal blir det förstås böter oavsett vad du lagt in i appen.