Lasse ska segla jorden runt!

  • Båten Arianna af Valleviken i förgrunden. Det pampiga fd kalkpatronhuset i bakgrunden.

  • Det var fullt med grejor och pinaler överallt på båten. Mycket som ska fixas innan avfärd.

  • Lasse Ljung 73 år, redo för sitt livs stora äventyr, en seglats runt hela jorden!

  • Bästa majväder och strålande sol. Undrar var den här båten kommer att befinna sig om en månad?

  • Lördag 17 maj seglar Lasse ut från Valleviken!

  • Han lämnar därmed sitt lilla paradis på Gotland för att möta världen.

 

Idag gjorde jag att spontant och oanmält besök i Valleviken. Anledningen var att Lasse Ljung, en stark profil i Valleviken, vid 73 års ålder står i begrepp att ge sig ut på en jorden-runt seglats. När jag lyssnade på radiointervjun (inslaget med Lasse börjar ungefär vid 1h 03min) igår så lade jag märke till att han kommer att rapportera om sin resa via facebooksidan Arianna af Valleviken. Vilket bra exempel på Det Goda Tramset!

När jag kom dit var det full aktivitet nere i segelbåten. Lasse packade och fixade och hade hjälp av ett par andra. Jag lovade att inte störa så mycket och fick lov att komma ombord för en kort pratstund med Lasse. Fiffig som jag var spelade jag förstås in intervjun och den blev jättebra. Rapp, kort och full av positiv energi. Det var bara ett fel, i hastigheten, trängseln och viljan att inte störa för mycket, så missade att jag att få igång inspelningen… De där reglagen på appen är i flera steg och jag missade det sista steget. Så, tyvärr, ingen inspelning med Lasse. Och inte heller läge att göra om det. Jag får ta intervjun ur minnet.

– I morgon, lördag den sjuttonde maj kommer du att ge dig ut på en segeltur runt hela jorden. Hur kom du på den idén?

– Ja, den har väl funnits länge, men inte förrän nu har den varit möjlig att genomföra.

– Vilken rutt kommer du att segla?

– Jag kommer att ta Göta kanal genom Sverige, sen ta sikte på Skottland, gå via Caledonian Chanel och vidare till Irland, därefter gå söderut mot Spanien, Kanarieöarna sen seglar jag över Atlanten mot Sydamerika, Brasilien och Argentina, ner till Antarktis och tillbaka, vidare upp längs Chiles kust. Därefter seglar jag mot Robinson Cruse-ön och så vidare mot Nya Zeeland och Australien. Sen runda Goda Hopps-udden och hemåt!

– Hur lång tid beräknar du att det tar?

– Tre och ett halvt år.

– Hur stor del av den tiden kommer du att vara ensam?

– Jag kommer att ha sällskap med mig när jag seglar iväg och under vissa sträckor är det tänkt att exempelvis min fru Bitten, men också andra personer, kommer att följa med. Fast den allra största delen av tiden kommer jag att vara ensam.

– Hur kommer du att sköta kontakten med omvärlden?

– Ja det sker ju via kortvågsradio när jag är ute på haven. På det viset kan jag skicka mail och också maila statusuppdateringar på Facebook, fast det går så klart inte att skicka bilder på det viset. Men när jag ligger i hamn, då har jag ju möjlighet att vara uppkopplad, kunna skicka bilder och hålla bättre kontakt med folk.

– Jag hörde att du har med dig en läsplatta full med böcker. Hur många har du tagit med dig?

– Ungefär tvåhundra, så jag kommer att ha mycket läsning. Skulle de ta slut kan jag alltid låna e-böcker via biblioteket.

Här avslutade jag intervjun för att inte störa förberedelserna.

I morgon, lördag 17 maj 2014, går Arianna af Valleviken, Gotland, ut för att se världen! Lasse är sjökapten och har redan varit runt på alla oceanerna, så det är ingen nybörjare som åker iväg.

Lasse: Tusen tack för att du tog dig tid med den här intervjun och lycka till med din resa! Jag hoppas att många kommer att följa dig via din Facebooksida!