Nu har jag haft en iPad i ett halvår – hur har det påverkat mina vanor? Är det någon skillnad? Ja, det är det och skillnaderna ligger inte på min totala datoranvändning, utan på delar av den.

Nyhetsläsning
Förut läste jag nyheter på internet via Safari. Ibland använde jag Safaris speciella ”läsarläge” för att göra artiklar läsvänliga, men det kändes som ett onödigt steg utom i de fall det var riktigt långa artiklar. Särskilt intressanta artiklar sparade jag som bokmärken i Safari eller i Evernote.

Idag läser jag mer sällan direkt på tidningarnas hemsidor. Istället förlitar jag mig till att olika rapporteringsvägar kommer att leverera de nyheter jag behöver. Lokalt är Facebook en utmärkt sådan rapporteringsväg, om något viktigt händer är det alltid någon i mitt nätverk som lägger ut en länk eller själv skriver om det i en status. Plus att jag är med i olika nyhetsmedias Facebook-grupper. Därutöver är Twitter en superbra källa till nyheter. Twitter är som en nyhetstemperaturmätare; när något händer ger det avtryck i form av en massa tweets.

Jag har samlat Facebook, Twitter, Google Reader och ytterligare ”tidningar” i appen Flipboard och det är ett mycket trevligt sätt att läsa nyheter på, som i min alldeles egna tidning med både bild och text. Jag använder också appen Zite (engelska nyheter) där man börjar med att ange sina intressen och så levererar Zite just sådana nyheter. När jag läst en artikel anger jag om den var intressant för mig eller inte, vilket innebär att Zite blir bättre och bättre på att välja ut vad jag är intresserad av.

Särskilt intressanta artiklar sparar jag till Instapaper, där jag också kan sortera i olika mappar om jag till exempel gör research.

Bokläsning
Jag föredrar att läsa böcker på iPad. Precis så är det. iPaden är så enkel att ta med. Böckerna tar ingen plats. Jag har hela tiden tillgång till alla mina senaste böcker som jag köpt som e-böcker. Däremot har inte iBooks försäljning av böcker kommit igång i Sverige. Jag köper mina e-böcker på Amazon (vilket kräver att jag skaffat appen Kindle för iPad) eller via appen Bluefire Reader varifrån man kan handla på en handfull olika e-bokaffärer.

Facebook
Jag kollar fortfarande Facebook på MacBooken, men lika ofta via appen Friendly på min iPad. Vissa moment är lite krångliga på iPaden, så därför fixar jag en del Facebookgrejor på Macbooken.

Twitter
Facebook känns personligt, Twitter känns som ett opersonligt flöde av information. Som en utkikspost mot världen. Jag har varit lite motståndare till Twitter och det beror mycket på att de 140 möjliga tecknen ofta upptas av förkortade länkar eller sk hashtags (#ämnesord). För att kunna fatta något måste man klicka på en förkortad länk och det kanske jag inte alltid hinner.

MEN om jag kollar Twitter i Flipboard, så kommer den länkade artikeln med, inklusive bilder! Plötsligt blir Twitter en läsupplevelse.

Jag Twittrar helst i HootSuite på iPaden. Det är det hittills lättaste sättet att hålla koll på flera Twitterkonton tycker jag. (Man kan också ha med både Facebook och Linkedin). Men precis som med Facebook är det ett par saker som är svåra att lösa på iPaden, så då brukar jag fixa det på MacBooken. Okej, jag skulle kunna gå in på Twitter via Safari direkt på iPaden, men jag använder faktiskt Safari väldigt sällan. Jag gör inte så mycket vanlig internetsurfing på min iPad.

Möten
Det är mycket smidigt att kunna ta med iPaden till möten istället för MacBooken. Jag antecknar i Evernote, har tillgång till både iCal och Things. Om jag har fått dokument innan mötet lägger jag över dem till iPaden och öppnar word/pages-dokument i Pages, excel/numbers-dokument i Numbers och pdf-er i iBooks.

Sammantaget: bättre ro och fokusering
Med en iPad får jag mer läsro. Innan kanske jag skrev ut pdf-er som jag ville läsa i lugn och ro, idag läser jag dem på iPaden. Att läsa nyheter på internet via MacBook fungerar bra, men jag är mer distraherad när jag gör det än när jag läser på iPaden. När jag bestämt mig för att jag vill läsa saker, så tar jag min iPad och det påminner om när min pappa lade sig i sängen och läste dagstidningarna efter jobbet. Det är en sådan stund. Fast i mitt fall kommer nyheterna från många olika håll.

Det är vi som är Stenströms Information & Marknadsföring

Kappelshamn, Gotland, Sverige, Europa och Världen

stenstrominfo.se

stenstrominfo.se

070-7414615 • info@stenstrominfo.se
Åsa Stenström

Åsa Stenström

070-7414615 • asa@stenstrominfo.se
Roine Andersson

Roine Andersson

070-7278393 • roine@stenstrominfo.se