Företagardagen 2010

Hur var det nu på Företagardagen 2010 på Wisby Strand? Jo tack, det var mycket bra.

Var det bra föreläsare? Jajjamen! Jag uppskattade särskilt Mikael Genberg som berättade om sin idé att placera ett litet rött hus med vita knutar på månen och Per Holknekt från Odd Molly. Mikael därför att han var skönt galet frispråkig och entusiastisk. Per därför att han hade så stor ödmjukhet inför livet parat med stor framgång, men också därför att jag kände igen mig när han beskrev hur han gjorde saker hela tiden även fast han ganska ofta inte riktigt varför han gjorde just de här sakerna, men så långt efteråt kunde svaret på varför plötsligt dimpa ner. Dock var det lite större ekonomisk tyngd i de ”svar” som dimper ner i hans liv, jämfört med mitt… Men, vem vet, jag har ju många år kvar att få svar på!  :-)

Pratade vi iPad? Självklart. När vi körde in till Visby funderade vi lite på om det skulle finnas iPad hos företagen. Kanske skulle det vara flera som har sett till att skaffa iPad även fast försäljningen i Sverige inte har kommit igång? Eller skulle vi vara ganska ensamma om att ha med en iPad? Det visade sig vara det sista som gällde. Några vi pratade med hade dock en iPad hemma och ett företag hade köpt in två iPads, fast visste inte riktigt hur de skulle användas ännu.

I alla fall fick vi en handfull kontakter med företag som redan hade funderat på hur de skulle kunna utnyttja iPads möjligheter och jag räknar med att det kommer att leda vidare till nya möten.

Hann jag med att se allt? Nej, jag hade behövt lite mera tid. Det var några utställare som jag aldrig hann med. Om jag hade skippat workshopen hade jag haft en timme till och då hade jag hunnit, men nu ville jag ju gå på det, så…

Träffade jag många bekanta? JA, så klart. Men det var ännu fler som jag såg i periferin och som jag aldrig lyckades få chans att prata med. Det tycker jag var lite tråkigt, för det är så roligt att träffas och prata. Men men, man kan inte hinna med alla på ett enda tillfälle. Det gäller att träffas ofta helt enkelt.

Hur många pratade jag med som jag aldrig pratat med förut? Minst tjugo personer som jag inte kände sen innan pratade jag med. Som jag minns. Det är ganska bra tycker jag!

Kläcktes några nya idéer? Tja, hm, det gjorde nog det. Fast mer som små frön som glatt planterades under middagen. Om de kommer att växa upp har jag ingen aning om… Den som lever får se!

Sammantaget tycker jag det är så kul att det som började lite smått och taffligt i Borgen idag har blivit en välbesökt, rolig och intressant Företagardag. Jag tror att dagen sprider bra mentala bilder till alla företag som deltar.

4 kommentarer
 1. Leif Josefsson
  Leif Josefsson says:

  Det bästa med företagardagen var att träffa dig, Åsa… Nej inte riktigt. Jag hade himla många bra möten. Men de mötena var, som vanligt, i pausen. Och det var kul, inklusive partyt.

  Vad jag har svårt att acceptera är att på hela dagen var det en kvinna som fick 15 minuter på sig att berätta, bland idel män. Och hur bra föreläsarna än är så är det inte acceptabelt med en sån fördelning. Punkt. Den tiden är förbi, i alla fall i min världsbild.

  Låt oss f.ö. fortsätta prata om det vi började prata om. Det blev jag inspirerad av. Om vi kan få Apple att sponsra Ipads till Tanzania så vore det toppen.

 2. Åsa Stenström
  Åsa Stenström says:

  Ja, jag hann med att notera i bakhuvudet att det var väldigt mycket män, men sen gick allt undan så att jag glömde bort att det var så. Men det är konstigt att planeringen blev sådan – just med tanke på den genusmedvetenhet som finn idag. Men, då kanske vi får se till att bara ha kvinnor som pratar nästa år?

 3. Tiina Mykkänen
  Tiina Mykkänen says:

  Tack Åsa för din sammanfattning och jag är glad över att du haft en så positiv upplevelse.

  Leif, det här med genusperspektivet var högst med i planeringen, bruttolistan på föreläsare hade lika många män som kvinnor, men 3 av 4 kvinnor tackade nej av olika skäl. Vi är en grupp fr Almi, Företagarna, Sv Näringsliv, UF m.fl som är programkommité och tiden räckte inte till att envist leta efter just kvinnor när de bra förslag vi vaskat fram inte föll väl ut. Männen som sen hamnade på scen gjorde det bra fast de var män (som Julia sa lite skämtsamt till någon som påpekat samma sak) och berörde ämnen som rör oss kvinnor minst lika mycket som män. Vi tar mer än gärna hjälp inför nästa år att hitta kvinnor som kan och vill stå på scen.

 4. Åsa Stenström
  Åsa Stenström says:

  Ibland undrar jag om det är något eftersläp på jämställdheten som gör att det liksom ”tar ett varv till” innan det är lika enkelt att hitta kvinnor som män som vill representera eller prata – för jag vet fler tillfällen då det är svårt att hitta just den kvinna som vill. Ibland har det varit jag som varit den kvinnan och då har jag nästan känt lättnaden hos den frågande parten, att de hittade en kvinna som vill ställa upp.

  Det här är konstigt. Det verkar helt ologiskt att det är svårt att hitta kvinnor till föreläsningar. Har vi alla något idiotiskt urvalsfilter i hjärnan?

Kommentarer ej möjligt.