För tio år sedan tog jag kontakt med Pigge…

Mitt i flyttstöket – vi har ju flyttat hem allting från vårt Visbykontor – kom Pigge in på mitt kontor. Jag pekade på en stapel med pärmar och sa: – Allt det här handlar om dina projekt och jag har redan slängt en massa. Det här är det som du måste gå igenom och själv avgöra hur det ska hanteras. – Jag tänkte på det, sa Pigge, så mycket konstiga uppdrag du har gjort åt mig. Det kan inte vara någon annan uppdragsgivare som bett dig att göra så många konstiga saker… Vi på Stenströms har självklart gjort en hel del vanliga uppdrag också för Werkelinbolagen, som annonser, tidningar, webbplatser och pressmeddelanden. Det blir ju en del sedan 2004 med tanke på alla Pigges påhitt. Utöver de mer vanliga uppdragen har jag, Åsa, för Pigges räkning:

 • fotograferat från helikopter och inuti flygplan.
 • fotograferat allt från mögliga, rostiga, trasiga interiörer och gödselplatta, till lyxvåningar och Pigge på studsmatta.
 • letat information på internet, hos myndigheter och via personliga kontakter om ämnen såsom lyxyachter, Visby-historia eller funktionsnedsättningar.
 • sorterat tusentals mail som skickats till Pigge i samband med tsunamin.
 • tålmodigt instruerat Pigge i konsten att använda Apple-prylar samt också blivit bortgiven som present, alltså i egenskap av Apple-coach, till en nybliven iPad-ägare.
 • gjort en utredning om Seskarö Camping i Haparanda som visade sig leda till att jag, å bolagets räkning, fick ansvara för arbetet med detaljplanen. (Som stadsarkitekten i Haparanda bedömde som ”den svåraste han hade varit med att genomföra” – jo jo, det är än så länge den enda detaljplan jag varit med om att ta fram. Den gick igenom.)
 • i utredningen ovan ingick förresten att lära mig en massa om sälar…
 • under några intensiva timmar försökt få tag på en stor helikopter… som till sist inte behövdes.
 • undersökt sådant som system för avloppstömning för husvagnar, fantastiska tält, uppvärmningssystem och härliga simhallar.
 • övernattat (med Roine) i ett kärleksnäste och klivit upp klockan 4 för att ta läckra bilder med morgondimma.
 • smugit in i Pigges hus och ”stulit” ett grytunderlägg av marmor.
 • med hjälp av Roine fiskat fram ”helt försvunna datorfiler” ur djupet av Pigges dator.
 • tillsammans med Roine tagit av mig strumpor och byxor, krupit ner under ett täcke och fått våra utstickande fötter fotograferade.
 • gjort ett par resor till framtiden, pratat med folk, skrivit en artikel och kommit tillbaka till nutiden…

Så om någon undrar varför jag kallar mig ”multi-konsult” är detta en del av skälen.

2 kommentarer
 1. Åsa Stenström
  Åsa Stenström says:

  Tack för snälla ord Monika! Fast jag misstänker att min lista skulle blekna om du skulle skriva din lista med typ ”märkliga saker jag gjort sedan jag lärde känna Pigge” :-)

Kommentarer ej möjligt.