Evernote del 2: Dela dina anteckningar

Nu har vi kommit till del 2 i min lilla Evernote-serie: Dela dina anteckningar. Första delen handlade om att hålla ordning på anteckningarna.

Evernote ger dig möjlighet att dela anteckningar på flera olika sätt.

Dela ett häfte

Om du jobbar tillsammans med flera i ett projekt kan det vara intressant att dela ett häfte. Då får den eller de personer du delar häftet med ständigt tillgång till allt du skriver i det häftet, däremot kan inte de skriva anteckningar i det häftet. Det här är ett smidigt sätt att garantera att alla berörda hålls kontinuerligt informerade – under förutsättning att du alltid ser till att göra projektets anteckningar i det här häftet förstås.

Följande tre sätt ger alla snyggt typograferade anteckningar. Du hittar alla de här delningssätten genom att klicka på den böjda pilen uppe till höger i listen om du är i datorn. På iPad och iPhone är det symbolan med en ruta och en pil som du klickar på.

Dela med e-post

Om du inte tror att anteckningen kommer att förändras, så kan du skicka anteckningen med epost. Du kan låta en kopia gå till dig själv så får du se i vilket skick anteckningen levereras.

Jag tycker att detta är användbart om jag exempelvis behöver skicka krysslistor till någon jag jobbar med eller när jag fört anteckningar på ett möte. Ofta är då tågordningen sådan att jag antecknar på Evernote i iPaden, när jag kommer hem låter jag iPaden få kontakt med wifi-nätet (om den inte hade det på platsen jag antecknade) så att anteckningarna synkroniseras och sen fortsätter jag att jobba med anteckningarna i min MacBook eftersom jag skriver snabbast där. När jag är klar skickar jag ut anteckningarna med e-post till de andra som var med.

Dela en url/webbadress

Ibland passar det bättre att kopiera url, alltså webbadressen till Evernote-anteckningar. När du har ett konto på Evernote så finns ju dina anteckningar alltid på internet på en webbadress. Du kan från vilken dator som helst gå till www.evernote.com och logga in på ditt konto för att se dina anteckningar. Alltså har varje anteckning därmed en egen url/webbadress.

Om det är anteckningar som du fortsätter att jobba med är den här metoden särskilt bra, då den som fått länken ständigt får tillgång till den uppdaterade versionen. Om den du delat med själv har ett konto på Evernote, kan denne spara dokumentet till sitt Evernote, så att det hamnar direkt bland den personens anteckningar.

Du kan skicka länken med e-post eller lägga in den i ett forum på internet, publicera den i en status på Facebook eller kanske i en hemlig Facebookgrupp som du använder till ett speciellt projekt? (Se också Dela i sociala medier, nedan)

Jag skrev det här blogginlägget i Evernote för att kunna använda som exempel. Om du vill se hur det ser ut på Evernotes webbsajt kan du klicka här (jag har lagt in url/webbadress som länk) Jag noterar att webbversionen av anteckningarna innehåller ett konstigt typsnitt, för ett stycke, trots att jag använt samma typsnitt rakt igenom. Det visar att Evernote inte är 100% pålitligt vad gäller typograferna.

Dela i sociala medier

Nästan samma som att dela en url/webbadress – det är bara Evernote som underlättar om du vill publicera en länk till en anteckning via Twitter, Facebook eller Linkedin (av någon anledning fungerar delningen till Linkedin bara från dator?)

Jag har aldrig känt att jag behövt göra en offentlig delning av en Evernoteanteckning i sociala medier, men vitsen är att man kan sammanställa material – text, bild och ljud – och få det publicerat på en webbadress som man sedan kan låta andra ta del av. Det är lite som att ”ha en egen hemsida med bara en sida” och jag tror att det går att göra många coola saker med det! Alltså, jag ser den inte som ett alternativ till att ha en hemsida med meny och olika avdelningar, men om man just behöver EN sida på internet som fler kan få tillgång till, då är Evernote ett smart och enkelt sätt att lösa det på.

Om du vill ha fler idéer om hur du kan använda Evernote rekommenderar jag Evernotes hemsida.

Fortsätt förstås också att följa min lilla Evernote-serie här på MoreWow!

Evernote del 1: Håll ordning på anteckningarna

Evernote del 2: Dela dina anteckningar

Evernote del 3: Olika typer av anteckningar

Evernote del 4: Tips och Recept

Evernote del 5: Research