Häromdagen pratade jag med en kvinna som liksom jag har ett företag tillsammans med sin man. Vi var överens om att det är mycket lättare om båda två är överens om att företagandet är viktigt och måste gå först. När vi pratade framkom det också att vi i båda paren inte riktigt följde de traditionella könsrollerna, som exempel lever vi båda med män som oftast väljer gardiner.

När jag hör om par där bara den ena sysslar med företagandet och inte riktigt får företagandet att accepteras i familjen, så kryper det i mig. Jag hör både om män som tror att deras kvinna ska hinna med att sköta både hem och företag eftersom hon driver företaget hemifrån och om kvinnor som blir sura när deras företagande man inte kommer hem till middagen. Jag har under åren hört en och annan företagare bli besvärad när ett möte drar ut på tiden ”nu blir de sura där hemma när jag är sen igen” och om det är något som ger mig riktiga rysningar så är det när någon lever med regeln att man inte får prata jobb när man äter eller är ledig. Herregud! Jag gillar ju att vara företagare och att prata om sådant som händer eller diskutera lösningar på problem.

Om jag skulle ge ett råd till den som står i begrepp att starta ett företag medan partners fortsätter att vara anställda, så är det att verkligen prata igenom vad det innebär när en parrelation eller en familj ”blir med företag”. Ju mer båda är överens om att företaget är viktigt och ofta måste gå före, ju mer flexibla båda kan vara vad gäller mattider och andra ”traditioner” – desto enklare blir det att pussla in företagandet. På plussidan är att även om det ibland ryker några helgdagar eller kvällar, så kan det vara enklare att ta ledigt en dag. Men, det allra roligaste är att vara två som jobbar med samma företag. Då får man automatiskt förståelse för den andres situation och man blir stark av att kämpa tillsammans.

Ofta bemöts jag och Roine med förvåning när folk förstår att vi jobbar ihop och alltså är tillsammans nästan hela dagarna. Det är som att folk förväntar sig att det antingen ska bli tråkigt eller bråkigt. Jag tycker det är roligt att jobba tillsammans med just Roine, vi är ett bra team.

Det är vi som är Stenströms Information & Marknadsföring

Kappelshamn, Gotland, Sverige, Europa och Världen

stenstrominfo.se

stenstrominfo.se

070-7414615 • info@stenstrominfo.se
Åsa Stenström

Åsa Stenström

070-7414615 • asa@stenstrominfo.se
Roine Andersson

Roine Andersson

070-7278393 • roine@stenstrominfo.se