Den lilla picknicken som blev en stor manifestation för mångfald och medmänsklighet

IMG_1105

Vi var många som förvånades och upprördes när det blev känt att Svenskarnas Parti skulle tala från Almedalens scen dagen innan själva Almedalsveckan började. Att de kunde få tillstånd att framföra sitt nazistiska budskap. Thomas Zielinski, Eva Bofride och Mattias Wahlgren slog sina kloka huvuden ihop och bjöd in till en fredlig manifestation i Östergravar. Det de såg framför sig var att ett 60-tal människor skulle komma och ha en gemensam picknick. På deras Facebooksida Gotland för Mångfald och Medmänsklighet anmälde 1400 personer att de skulle komma… Dessvärre kom det också massor med regn, så jag tror att det var en del som ändrade sig, för hur det än är, det blir bökigare när det är regn.

IMG_1107

Men det var en förvånande stor och tapper skara som dök upp. Rustade med regnkläder och paraplyn såg de till att finnas på plats, därför att vi alla delade tanken om att det är viktigt att visa att vi är många, många, många fler som värnar om mångfald än enfald.

IMG_1112

Förste artist på scen var Emil Jensen. Denna underbare poet som kan vända ut och in på orden så att man upptäcker dem på nytt. Att han och Rickard Söderberg skulle uppträda blev klart bara ett par dagar innan. Härligt med artister som sprider kloka tankar.

IMG_1123

Sen var det dags för Rickard Söderberg. Eftersom han är vår kund (på Stenströms) har jag haft en del med honom att göra och han är en verkligt fantastisk person. Jag älskar hans inställning att han vill använda sin plattform som artist till att föra fram viktiga budskap. Han är en av de mest helgjutna och trovärdiga personer jag känner.

Här kommer ett litet smakprov på när han framförde Over the Rainbow.

IMG_1140

Gotlands Fallskärmshopparklubb passade på att hoppa för mångfald – fast jag undrar lite vart de andra två hopparna tog vägen, landade de i Visby Innerstad eller?

IMG_1141

Här sätter min vän Magithe sitt handavtryck på den stora, kollektiva målningen för mångfald. Jag undrar vart den ska ta vägen sen?

IMG_1142

Initiativet kom från konstnär Peter Lindberg (till höger). Här vänder han på en av målningarna tillsammans med Patrik ”Palten” Jonsson.

Den här manifestationen började klockan 18, klockan 19 började Svenskarnas parti att prata. Då passade alla Gotlands kyrkor på att ringa i sina kyrkklockor som ett tecken på fara och i Almedalen pågick en Ljudisk protest. Och det visade sig att det inte var mer än en handfull som var på plats för att stödja Svenskarnas parti. Vi är helt enkelt väldigt många fler som står för MÅNGFALD.