Bästa tipsen för iWork på din Macdator!

Använd Apples program!

Om du verkligen vill dra nytta av finesser som är inbyggda i Apples system, OS, rekommenderar jag att du väljer att använda deras egna program för ordbehandling, presentationer och kalkylark. Särskilt vad gäller presentationer och ordbehandling får du också ut mer av dina Apple prylar om du också använder deras program för bilder och musik.

Allt hänger ihop, apparna/programmen är integrerade med varandra.

Granskaren!

Undersök vad som finns i Granskaren. Du ser antagligen en liten blå symbol med ett ”i” längst upp på listen. Klicka på den för att visa eller dölja Granskaren. Du kan också leta efter ”Visa/Göm Granskare” i Innehållsmenyn.

TextGranskare

 

Granskaren är en egen liten palett fullspäckad med olika funktioner. Här gör du enkelt inställningar för exempelvis dokumentets marginaler, ställer in radavstånd, väljer hur texten ska flyta runt bilder eller mäter storleken på en fyrkant. Funktionerna varierar med vilken typ av program du jobbar med.

Typsnittsmeny och Granskaren

typsnitt

Även om programmen är underbara och lätta att använda på de flest sätt, tycker jag själv att det är lite oklar uppdelning mellan vilka typografiska inställningar man kan göra i Typsnittsmenyn respektive Granskaren. Jag föreslår därför att du klickar på ikonen ”A” i listen så att menyrutan ”Typsnitt” kommer fram samtidigt som du har Granskaren öppen och klickar på ”T” i Granskaren så att vissa inställningar för Text kommer fram. Titta sedan igenom de olika inställningsmöjligheter så blir det lättare att hitta dem när du behöver dem.

Visa!

Visa

Längst upp till vänster på listen hittar du en liten ikon för Visa. Klicka på den så kommer det upp en meny för vilka olika saker som kan visas bredvid ditt dokument. För egen del tycker jag mycket om att ha Sidminyatyrer och Stillåda framme.

Öva förstås!

Apple erbjuder övningsexempel om du vill öva på iWorks! De finns dock bara på engelska.