Äntligen har vi fiber!

fiber

Stenströms kommer inte långt utan internet. Det är en del av vårt arbete. Från första början var det modem, sen adsl och faktum är att det adsl vi haft via koppartråd i Kappelshamn har fungerat ovanligt bra, troligen beroende på att vi bor nära telestationen och att det inte är så många som använder internet här.

Men, tanken på fiber har fått våra hjärtan att klappa lite extra. För ett par år sedan bildades Hangvar Fiberförening och i somras var det äntligen dags att koppla upp oss på internet med kapacitet 100/100 mbit/s.

Om vi ska göra en återblick till när vi startade Stenströms 1991, så visste vi knappt vad internet var. Bara några år senare skaffade vi vårt första modem till vår Macintosh IIsi och strax gjorde vi också hemsidor. Vi har alltså varit med och gjort hemsidor ungefär så länge som det varit möjligt. (Vad sägs om det?)

Vi känner oss stolta över det som alla lokala fibergrupper åstadkommit på Gotland. Nu är det bara någon socken kvar och sedan kan så gott som alla på ön skryta med att de har tillgång till fiber. Vi gillar särskilt att betalningsmodellen är solidarisk och att alla har ställt upp på det. Det betyder till exempel att den i vår fiberförening som bor lite ensamt i skogen har betalt lika mycket för sin fiberanslutning som vi som bor nära våra grannar.

Vi hoppas att fibertäckningen på ön gör att fler som har möjlighet att utföra sina jobb oberoende av geografisk placering, vågar ta steget att flytta hit!