Inlägg

Skissa idéer

När jag skissar idéer använder jag tre olika appar: MindNode, Grafio och NoteShelf.

Jag börjar med att försöka få ner allt som idén ska omfatta. Det gör jag genom att skapa en mindmap i appen MindNode. Den finns både för dator, iPhone och iPad.

ipad-mindnode

Mindnode använder iCloud för lagring, så man kommer åt sina mindnodes från alla enheterna. Mina mindnodes tenderar att växa och bli stora. Jag brukar lägga ner en del tid på att försöka ordna dem utrymmessnålt. Det är enkelt att flytta på grenar.

Jag har märkt att det fungerar bra att skriva ut en mindnode för att ta med på möten med exempelvis kund – de hänger med bra i diskussionen när det finns en mindnode att peka på, plus att jag då skriver till nya saker direkt på pappret, fast sen lägger jag förstås till det i programmet. Det går bra att skicka en mindnode till andra om man först sparar dokumentet som pdf.

Om jag behöver skapa en modell använder jag Grafio på iPaden.

Jag ritar med min penna, en Wacom Bamboo Stylus och det häftiga är att om jag slarvigt ritar en cirkel så omvandlas den till en perfekt cirkel. Klickar jag i cirkeln kan jag skriva text där. Ritar jag flera cirklar kan jag binda ihop dem med streck. Man kan förstås göra fyrkanter på samma sätt. Grafio snyggar till det jag ritar helt enkelt! Det är lätt att flytta på delarna.

Till varje idé eller projekt brukar jag också ofta skapa ett anteckningshäfte i appen NoteShelf som jag har i min iPad. Det finns möjlighet att skriva text från tangentbordet, men det använder jag så gott som aldrig. Finessen är att jag kan skriva och rita med penna i NoteShelf. En av poängen med Noteshelf är att det är svårt att vara petig och petighet är något som lätt stoppar en kreativ process i inledningsskedet. Då behöver man bara få ner sina idéer. När man har kluddat ner sina idéer på en massa olika sidor kan man välja att titta på miniatyrer av alla sidor samtidigt. I det läget går det utmärkt att sortera ordningen.

Man kan sen välja att exportera ett häfte eller utvalda sidor till exempelvis Evernote eller DropBox. Det gör att det blir enkelt att dela med sig av skisserna.

Vardagssmart: inköpslistor

Vi handlar var och varannan dag. Alltid är det något som fattas. Ett smart sätt att hålla ordning på vad som behöver köpas är att skaffa sig en app. Det finns flera att välja på och här i huset har vi hunnit testa en del. Just nu använder vi appen Any List. Vi har en matlista, en för apotek, en för hemmet och så vidare.

Photo 2013-10-08 21 12 26

Det som gör apparna extra fiffiga är att man kan dela på sådana här listor. Det Roine skriver in i listan på sin iPhone, hamnar också i listan på min iPhone. När jag bockar av något jag handlat från listan, så syns ändringen direkt i hans iPhone.

Eftersom man ofta har sin iPhone till hands, är det enkelt att snabbt skriva ner den där grejen som man alltid glömmer bort att köpa annars. När man väl har fått in rutinen är det svårt att klara sig utan!

Tre Safaritips!

SafariIkon

Efter gårdagens insikt om att jag inte behövde skriva ett blogginlägg om hur man använder Safari, eftersom Apple ju ändå har så bra information om detta på sin supportsida för Safari, kom jag idag på att jag nog ändå ska tipsa om vilka saker jag tycker att man särskilt behöver lära sig.

Bokmärken

Jag förstår nästan inte hur man gör om man surfar på internet utan att ha lärt sig att spara bokmärken, så är du osäker på hur man gör, se genast till att lära dig! Ett bokmärke är en sparad webbadress.

I Safari kan du spara bokmärken på två ställen: i Bokmärkesmenyn (BookmarksMenu) och i Bokmärkeslisten (BookmarksBar). Jag har de bokmärken som jag oftast behöver i listen eller i bokmärkessamlingar i listen.

Som exempel har jag  ganska många bloggar och sociala medier att hålla ordning på, så jag har en samling som heter Admin som ligger i listen. När jag klickar på Admin får jag upp en lista med bokmärken till alla sidor som jag kan administrera. I listen har jag också Nyheter, Banken och Tyda.se (ett on-line-lexikon)

Bokmärken som jag inte behöver lika ofta samlar jag i Bokmärkesmenyn i olika mappar, exempelvis Ekonomi, Shopping, Företagande, Hälsa.

Bonus: om du synkar dina Appleprylar via iCloud kommer du åt dina bokmärken från alla enheter!

Photo 2013-10-06 08 32 21

I Safari på iPad och iPhone kan du dessutom spara webbsidor på hemskärmen. Då får du en liten ikon direkt på skärmen – klickar du på den öppnas Safari och visar den sparade webbsidan. Jag har en samling med Bloggar på min iPhone.

iCloud-ikonen

TilläggList

Om du kollar in Safari från din Macdator eller iPad; har du funderat på vad det där lilla molnet uppe i listen gör för nytta? Jo, under förutsättning att du ställt in att iCloud ska synkronisera dina enheter, så visar menyn vid iCloudmolnet vilka Safarisidor du har öppet i dina andra enheter. Du kan alltså fortsätta att kolla på de webbsidor du hade öppna i datorn om du började att titta på dem i din iPhone. Eller tvärtom.

Just i iPhonen är det dock lite klurigt att hitta molnet… jag letade en lång stund utan att hitta något. Det hjälpte inte att jag läste instruktioner på engelska. Till sist bad jag Roine om hjälp och äntligen, efter att han också letat en stund, så visade det sig att molnet förstås har en logisk placering även om den inte syns vid första ögonkastet…

För att hitta iCloudmolnet i din iPhone duttar du på dubbelrutan längst ner till höger i Safari. Då visas de webbsidor du har öppna i din iPhone.

Photo 2013-10-06 08 43 16

För att hitta de sidor du har öppna i dina andra enheter, bläddrar du neråt i samlingen och Voila, där kommer sidorna i iCloudmolnet fram!

Photo 2013-10-06 08 43 42

 

Läsare

Ibland när man ska läsa en artikel på internet kan man bli ganska trött på att det är en massa annonser och andra saker som rör till det. Om artikeln stöder Apple’s läsare kan man klicka på Läsare och få upp en skärmvisning av sidan som bara innehåller själva artikeln i en mer läsvänlig version.

På din dator hittar du Läsare längst uppe till höger på Safaris list. Om webbsidan stöder Läsarfunktionen är knappen blå, annars grå. Är knappen blå, klicka på den så ser du att webbsidan kommer upp i en ny version.

På iPhone och iPad syns en liten ikon med några vågräta streck (som ”text på en tidningssida”) längst uppe till vänster på Safaris list. Om ikonen syns stöder webbsidan läsafunktionen och du kan dutta på den för att få upp webbsidan i en läsvänlig version. Den här funktionen är superbra på alla enheter, men är nog särskilt viktig på iPhonen då det annars kan bli ganska svårt att läsa långa texter på en sådan liten skärm.

lasare

Exempel på artikel med och utan Läsarläge valt.

PS. Om du gillade det här inlägget får du gärna klicka på Hjärtat nedan!

Resa Visby–Stockholm

Photo 2013-09-30 14 07 51

Det har blivit allt enklare att resa tack vare iPhonen. För femton år sedan innebar resande att man måste ha med sig en massa biljetter. När Gotlandsflyg i början av 2000-talet införde idén med sms-biljett var det en nymodighet, men idag har tekniken tagit resandet ännu längre vad gäller att nyttja smidig teknik som är tillgänglig via din iPhone.

Det här blogginlägget handlar om att resa mellan Gotland/Visby och Stockholm, men även om du inte brukar resa just den sträckan, kan du få en uppfattning om hur du kan förenkla resor också på andra sträckor.

Gotlandsflyg

För att kunna boka flygbiljetter hos Gotlandsflyg behöver man ett konto med inloggning. Jag föreslår att du skaffar kontot genom att logga in från din dator eftersom det är en del uppgifter som ska fyllas i, men det går förstås att göra också direkt på din iPhone eller iPad.

I nästa steg ska du i vilket fall gå in på Gotlandsflyg från din iPhone. När du har fått upp sidan går du till Mobilversionen – se den svarta listen med vit text i övre delen. När du kommit in på Mobilversionen ska du spara sidan på din Hemskärm.

Photo 2013-09-30 13 31 41

Välj först ikonen med en kvadrat med en pil, se sidfoten.

Photo 2013-09-30 13 31 01

Välj sedan kvadraten med ett ”+”, under den står ”Lägg till på hemskärmen”.

Tryck på hemknappen på din iPhone (den vanliga runda knappen) så ser du att du nu har fått en ikon för Gotlandsflyg på din skärm. Nästa gång du behöver boka en biljett klickar du på ikonen, loggar in och gör din bokning.

Biljetten kommer sedan som vanligt som ett sms till din iPhone.

Destination Gotland

När du ska boka färjebiljetter eller om du bara vill hålla koll på biljetter som du bokat via dator, kan du använda Destination Gotlands app. Den skaffar du via AppStore.

Också i det här fallet föreslår jag att du registrerar ditt konto från en dator på destinationgotland.se och sen kan du logga in på kontot via din app på iPhonen.

Jag brukar inte boka biljetter via appen, utan det gör jag via datorn, men jag använder appen istället för att ta med pappersbiljett. Det beror mest på att jag brukar sitta vid datorn när jag planerar. Däremot har jag använt appen när jag under resa behöver göra en ombokning.

Flygbussarna

Busstrafiken mellan Bromma och Stockholms Cityterminal liksom mellan Nynäshamn och Stockholms Cityterminal sköts av Flygbussarna. Deras app hittar du i AppStore.

Till den här appen behöver du inget konto. Det går snabbt och enkelt att köpa en biljett och som bekräftelse får du ett sms som du visar upp när du går på bussen.

Stockholms Lokaltrafik

Om du söker på ”SL” i AppStore hittar du appen ”Res i STHLM”. Den gör det enkelt att hitta information om hur du enkelt tar dig från en plats till en annan via kollektivtrafiken.

Jag önskar att jag kunde säga att det är enkelt att köpa biljett via appen, men SL hatar mig… De vägrar att registrera mig som kund. Istället får jag förlita mig på Roine som ju är SÅ mycket mer betrodd att handla biljetter på SL, så han får handla biljetter åt mig.

Photo 2013-09-30 13 52 38

Nåväl, när du söker förslag på resväg får du upp en lista med förslag. Välj den resrutt som passar dig bäst och sen duttar du på den lilla rutan med pilen uppe i högra hörnet, därefter väljer du ”SMS-biljett”. Om du inte redan är registrerad som kund hos SL är det först en liten procedur där de skickar bekräftelse på att du blivit registrerad och därefter kommer din biljett per sms. (OBS! Fungerar alltså inte om man heter Åsa Stenström, men för alla andra vanliga dödliga…)

Batteriproblem?

Det finns förvaringsboxar där du kan ladda din iPhone på Stockholms Central. Jag har inte testat, men det kan vara bra att veta om du står där med tomt batteri. För, en nackdel med att ha alla biljetter i sin iPhone är att det just inte fungerar så bra om batteriet tar slut. Se till att hålla koll på batteriet alltså!

För att minska batteriförbrukningen kan du stänga av en del funktioner som äter batteri i det tysta, leta i Inställningar efter:

  • stäng av Bluetooth
  • stäng av Bakgrundsuppdatering (Allmänt)
  • välj Stillbild och inte Dynamisk Bakgrundsbild