Inlägg

Utvecklingen har tuffat på snabbt sedan vi i mitten av 90-talet tog våra första kliv ut på internet. Trots det märker jag att det fortfarande råder viss förvirring. En del har till exempel inte koll på skillnaden mellan en e-postadress och en domän.

Så, om vi tar det från början.

www

Domän

Ett domännamn är ett ord eller namn som är registrerat under en toppdomän, se nedan. Alternativet hade varit att vi skulle komma ihåg siffror, s.k. IP-adresser för alla webbsidor vi vill besöka, men det är lättare att komma ihåg ord.

Ett domännamn är en adress som leder till viss information på internet. Den här bloggens domän är morewow.se. Morewow är domännamnet, .se är toppdomänen, www.morewow.se är adressen för den här sidan – en del har sådana inställningar på servrarna att man inte behöver skriva www, men en formellt riktig webbadress inkluderar dessa tre w.

En viktig del av att registrera in en domän är att välja vilken toppdomän namnet ska ligga under, även om det i de flesta fall inte är några svåra beslut. Det som krånglar till det mest är om den domän man vill ha är upptagen, då måste man tänka om och kanske välja en annan toppdomän än vad man tänkt från början alternativt välja ett annat domännamn.

www och URL

Www står för World Wide Web och de tre bokstäverna är ett igenkänningstecken för att det handlar om en webbadress, eller som datorfolket säger: URL – Urban Resource Locator.

En formellt riktig URL inleds med http://, alltså den här bloggens korrekta URL är http://www.morewow.se men det behöver du sällan bry dig om. Om du som jag bloggar, är det emellertid den informationen du behöver  för att kunna länka till olika sidor.

Toppdomän

Toppdomän är de där sista bokstäverna efter punkten. Kan vara:

  • .se
  • .com
  • .nu
  • .info
  • .org
  • med flera

Om man har ett svenskt företag är det vanligaste att man i första hand väljer .se (= nationell domän för Sverige), men ibland kan domäner vara upptagna, varför man kanske väljer en annan toppdomän. Är man verksam i flera länder är det vanligt att man registrerar in en .com och kanske också ett par nationella domäner?

En toppdomän med exempelvis .info eller .org kallas för generisk domän väljer man beroende av vilken typ av organisation man har. Toppdomänen .info är reserverad för informationssajter och .org för organisationer.

Läs mer om de olika typerna av toppdomäner på Wikipedia.

snabel

E-post

En e-post adress består av ett namn plus en domän: namn@domän.se. (Ibland kan det stå något annat än ett namn, typ ”info”). Kringeltecknet, @, heter ”at” om du säger det i en adress. Man kan också säga ”snabel-a”.

Om du har adresser av typen namn@apple.com eller namn@stenstrominfo.se så visar sista delen av adressen som kommer efter @, vilken domän adressen hör till. Om du eller ditt företag har registrerat in en egen domän är rekommendationen att också skaffa en sådan e-postadress.

De som inte har egna domäner kan skaffa e-postadresser som tillhandahålls av företag med egna domäner som erbjuder gratis e-postadresser exempelvis namn@hotmail.com, namn@gmail.com eller namn@yahoo.com. Sådana adresser används av många och visar dels att din adress inte hör till ditt eget företag eller det företag du är anställd av (såvida du inte jobbar på till exempel Yahoo förstås…) men det skickar också signaler om att det är en privat adress.

Om man som företagare använder en sådan här e-postadress ser det inte seriöst ut. Särskilt inte om man har en e-postadress i stil med svennesnygging@hotmail.com.

Ibland ser jag att någon har registrerat en domän till sitt företag, men envisas med att fortfarande använda sin hotmail/gmail/vadsomhelstmail till e-post. Det känns väldigt B. Gör inte så! Det är lätt och billigt att skaffa en personlig e-postadress med ditt företags domännamn. Ofta har du redan betalt för tjänsten i och med att det brukar ingå i de flesta webbhotellavtal*. Du kanske har betalt för 10 eller 100 e-postadresser!

* Webbhotell är en server som är den fysiska plats som hanterar din hemsida om du har en sådan. Få har hemsidan på egen server och då brukar man hyra in sig hos ett företag som erbjuder den tjänsten, alltså ett webbhotell.

Repetition:
  • Domän = namn.se
  • Webbadress = ”URL” = www.namn.se
  • (Formellt riktig URL = http://www.namn.se)
  • e-post = namn@namn.se

Det är vi som är Stenströms Information & Marknadsföring

Kappelshamn, Gotland, Sverige, Europa och Världen

stenstrominfo.se

stenstrominfo.se

070-7414615 • info@stenstrominfo.se
Åsa Stenström

Åsa Stenström

070-7414615 • asa@stenstrominfo.se
Roine Andersson

Roine Andersson

070-7278393 • roine@stenstrominfo.se