Inlägg

Resa Visby–Stockholm

Photo 2013-09-30 14 07 51

Det har blivit allt enklare att resa tack vare iPhonen. För femton år sedan innebar resande att man måste ha med sig en massa biljetter. När Gotlandsflyg i början av 2000-talet införde idén med sms-biljett var det en nymodighet, men idag har tekniken tagit resandet ännu längre vad gäller att nyttja smidig teknik som är tillgänglig via din iPhone.

Det här blogginlägget handlar om att resa mellan Gotland/Visby och Stockholm, men även om du inte brukar resa just den sträckan, kan du få en uppfattning om hur du kan förenkla resor också på andra sträckor.

Gotlandsflyg

För att kunna boka flygbiljetter hos Gotlandsflyg behöver man ett konto med inloggning. Jag föreslår att du skaffar kontot genom att logga in från din dator eftersom det är en del uppgifter som ska fyllas i, men det går förstås att göra också direkt på din iPhone eller iPad.

I nästa steg ska du i vilket fall gå in på Gotlandsflyg från din iPhone. När du har fått upp sidan går du till Mobilversionen – se den svarta listen med vit text i övre delen. När du kommit in på Mobilversionen ska du spara sidan på din Hemskärm.

Photo 2013-09-30 13 31 41

Välj först ikonen med en kvadrat med en pil, se sidfoten.

Photo 2013-09-30 13 31 01

Välj sedan kvadraten med ett ”+”, under den står ”Lägg till på hemskärmen”.

Tryck på hemknappen på din iPhone (den vanliga runda knappen) så ser du att du nu har fått en ikon för Gotlandsflyg på din skärm. Nästa gång du behöver boka en biljett klickar du på ikonen, loggar in och gör din bokning.

Biljetten kommer sedan som vanligt som ett sms till din iPhone.

Destination Gotland

När du ska boka färjebiljetter eller om du bara vill hålla koll på biljetter som du bokat via dator, kan du använda Destination Gotlands app. Den skaffar du via AppStore.

Också i det här fallet föreslår jag att du registrerar ditt konto från en dator på destinationgotland.se och sen kan du logga in på kontot via din app på iPhonen.

Jag brukar inte boka biljetter via appen, utan det gör jag via datorn, men jag använder appen istället för att ta med pappersbiljett. Det beror mest på att jag brukar sitta vid datorn när jag planerar. Däremot har jag använt appen när jag under resa behöver göra en ombokning.

Flygbussarna

Busstrafiken mellan Bromma och Stockholms Cityterminal liksom mellan Nynäshamn och Stockholms Cityterminal sköts av Flygbussarna. Deras app hittar du i AppStore.

Till den här appen behöver du inget konto. Det går snabbt och enkelt att köpa en biljett och som bekräftelse får du ett sms som du visar upp när du går på bussen.

Stockholms Lokaltrafik

Om du söker på ”SL” i AppStore hittar du appen ”Res i STHLM”. Den gör det enkelt att hitta information om hur du enkelt tar dig från en plats till en annan via kollektivtrafiken.

Jag önskar att jag kunde säga att det är enkelt att köpa biljett via appen, men SL hatar mig… De vägrar att registrera mig som kund. Istället får jag förlita mig på Roine som ju är SÅ mycket mer betrodd att handla biljetter på SL, så han får handla biljetter åt mig.

Photo 2013-09-30 13 52 38

Nåväl, när du söker förslag på resväg får du upp en lista med förslag. Välj den resrutt som passar dig bäst och sen duttar du på den lilla rutan med pilen uppe i högra hörnet, därefter väljer du ”SMS-biljett”. Om du inte redan är registrerad som kund hos SL är det först en liten procedur där de skickar bekräftelse på att du blivit registrerad och därefter kommer din biljett per sms. (OBS! Fungerar alltså inte om man heter Åsa Stenström, men för alla andra vanliga dödliga…)

Batteriproblem?

Det finns förvaringsboxar där du kan ladda din iPhone på Stockholms Central. Jag har inte testat, men det kan vara bra att veta om du står där med tomt batteri. För, en nackdel med att ha alla biljetter i sin iPhone är att det just inte fungerar så bra om batteriet tar slut. Se till att hålla koll på batteriet alltså!

För att minska batteriförbrukningen kan du stänga av en del funktioner som äter batteri i det tysta, leta i Inställningar efter:

  • stäng av Bluetooth
  • stäng av Bakgrundsuppdatering (Allmänt)
  • välj Stillbild och inte Dynamisk Bakgrundsbild